Un audit derulat de Ministerul Economiei asupra propriei activitati si a companiilor pe care le detine a relevat ca fosta conducere a institutiei nu si-a indeplinit angajamentele, ceea ce a dus la aparitia unui "risc major" de suspendare a platilor din fonduri europene, scrie Mediafax.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) prezinta, intr-un comunicat, rezultatele partiale ale auditului, cu referire la activitatea Autoritatii de management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea competitivitatii Economice (POSCCE).

"In perioada iulie 2011 - aprilie 2012 fosta conducere a Ministerului Economiei nu si-a indeplinit angajamentele asumate, existand un risc major de suspendare a platilor, a reiesit din auditul dispus de actuala conducere", se spune intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Auditul a urmarit identificarea tuturor disfunctionalitatilor si a persoanelor responsabile care, prin decizii privind investitii "nefundamentate, cheltuieli nejustificate sau discretionare", au prejudiciat bugetul de stat in perioada 2009-aprilie 2012.

"POSCCE este programul cu cele mai mari probleme si intarzieri in implementare, avand 4.534 de proiecte neevaluate si alte 494 de proiecte in etapa de contractare. Acestea din urma sunt proiecte in valoare de 2,42 miliarde euro", se spune in comunicat.

Ministerul Economiei precizeaza ca un raport efecfuat de Curtea de Conturi in decembrie 2011 a concluzionat ca "sistemul functioneaza partial si sunt necesare imbunatatiri substantiale la nivelul verificarilor de management privind achizitiile publice".

Potrivit comunicatului, pana in luna aprilie au fost realizate reverificari si corectii, pe care insa reprezentantii Directiei Generale pentru Politici Regionale le-au considerat ca fiind "incomplete si neunitare".

Ministerul Economiei sustine ca a adoptat masuri pentru deblocarea activitatii Autoritatii de management pentru POSCCE, iar in primele 56 de zile de la instaurarea lui Daniel Chitoiu la conducerea ministerului a semnat 45 de contracte in valoare de 320,9 milioane de euro si a rambursat 34 milioane de euro, aferente unui numar de 244 de cereri de rambursare.

In comunicat se mai arata ca pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, Ministerul Economiei a simplificat procedura de verifiare a cererilor de rambursare, a creat un manual al beneficiarilor de fonduri comunitare si a creat o structura de verificare a procedurilor de achizitii publice.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca i-a convocat la Guvern pe toti ministrii implicati in absorbtia fondurilor europene pentru a analiza stadiul acestui proces, afirmand ca autoritatile de la Bucuresti incearca, "chiar si in al 12-lea ceas", sa evite dezalocarea banilor comunitari.

In acest an Guvernul si-a propus sa atraga 3,1 miliarde euro din programele finantate din fondurile structurale si de coeziune, conform unui memorandum aprobat de Executiv in iunie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri