Suspendarea presedintelui Romaniei nu este vazuta cu ochi buni de catre publicatia Financial Times, care, citand un cunoscut analist sustinator al lui Traian Basescu, isi exprima temerea ca democratia din tara noastra este amenintata.
Autorul materialului compara situatia actuala a Romanei cu cea a Ungariei, acolo unde prim-ministrul Viktor Orban si partidul conservator Fidesz s-au instalat la conducerea tarii in 2010, bazandu-se pe o sustinere foarte puternica din partea populatiei (52% din voturi) nemultumita de masurile de austeritate impuse de vechiul regim politic.

Financial Times il citeaza pe analistul politic Sorin Ionita, seful Forum Expert, un ONG compus din patru membri, care declara ca “lucrurile petrecute in ultimele zile si saptamani reprezinta o seria clara de masuri neconstitutionale”.

Printre masuri nedemocratice mentionate de publicatie se regaseste si modificarea Legii de organizare a referendumului. Modificare reprezinta insa o revenire la forma initiala a Legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot.

De asemenea, este criticata modificarea Legii Curtii Constitutionale care in noua forma prevede ca CCR sa nu se mai poata pronunta cu privire la hotararile plenului Camerei Deputatilor, la hotararile plenului Senatului, precum si cu privire la hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Financial Times citeaza oficiali de la Bruxelles care afirma ca in cazul in care situatia Romaniei se deterioreaza, Uniunea poate continua sa ii blocheze accesul in Spatiul Schengen, "un obiectiv scump" la Bucuresti, sau sa suspende fondurile structurale din cauza progreselor insuficiente in reformele judiciare.

In prezent nu este insa clar clar daca USL-ul lui Ponta va merge atat de departe la Bucuresti pe cat a mers Fidesz-ul lui Orban in Ungaria, comenteaza FT.

"Domnul Ponta nu are carisma domnului Orban. De asemenea, Ungaria a fost suficient de puternica financiar in 2010 ca Guvernul lui Orban sa intoarca spatele unui ajutor FMI si sa incerce masuri economice neortodoxe", concluzioneaza publicatia.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri