AVAS a efectuat un control la Fortus Iasi, unde a identificat o serie de neregularitati in gestionarea firmei de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), si intentioneaza reorganizarea companiei pe module viabile, care sa fie vandute "la un pret corect".
Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dispus in perioada 3-6 iulie efectuarea unui control la Fortus, pentru a verifica situatia economica si financiara, dar si anumite aspecte de natura sociala a companiei unde sunt angajati 800 de oameni, a anuntat institutia.

"Mandatul de control a fost semnat de presedintele AVAS, Marius Lucian Obreja, ca urmare a degradarii continue a situatiei Fortus, societate in insolventa aflata la un pas de faliment", se arata intr-un comunicat AVAS.

Un alt aspect care a determinat declansarea actiunii a fost existenta unor date contradictorii aparute in rapoartele de evaluare ale activelor. In 2009 acestea erau evaluate la aproximativ 190 milioane de euro, iar in prezent la aproximativ 35 milioane euro, potrivit sursei citate.

"In cadrul actiunii declansate, AVAS a identificat si o serie de neregularitati in gestionarea societatii de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, intrat in cadrul procedurii de insolventa, in anul 2009, la solicitarea ANAF, printre acestea fiind de mentionat scaderea drastica a cifrei de afaceri a Fortus in ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos si costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflata in dificultate; aplicarea unor masuri de reducere a productiei Fortus cu scopul opririi activitatii acestei companii, in contextul existentei unor comenzi ferme si profitabile pentru societate, dar si a unor solutii de redresare a acesteia", se spune in comunicat.

Presedintele AVAS afirma, in comunicat, ca Fortus Iasi trebuie "salvata de faliment", pentru ca activele si utilajele, dar si forta de munca specializata pot reprezenta o afacere pentru un investitor serios.

"Am decis sa trimit corpul de control al AVAS pentru a identifica care sunt cauzele degradarii accelerate si cat de bine si mai ales cat de corect actualul administrator judiciar a gestionat activitatea societatii. In calitate de actionar majoritar, dar si de creditor, AVAS nu vede in Fortus o afacere cu fier vechi si nici una imobiliara. Ne dorim sa salvam modulele viabile ale societatii si sa le vindem la un pret corect", a afirmat Obreja.

AVAS arata ca in perioada imediat urmatoare AVAS va realiza un raport detaliat asupra starii societatii si, in calitatea de actionar majoritar, va propune un plan de masuri urgente pentru eliminarea pericolului de faliment si reorganizarea societatii pe module functionale viabile, care sa reprezinte o "oferta antreprenoriala pentru orice investitor serios" interesat de preluarea si continuarea activitatii in cadrul Fortus.

Casa de Insolventa Transilvania a anuntat la finele lunii iunie ca Tribunalul Mures a respins planul reactualizat de reorganizare a producatorului de utilaj greu Fortus Iasi, aflat in insolventa din 2008, si a dispus intrarea in faliment a companiei. Decizia instantei era executorie, dar se putea formula recurs in termen de sapte zile de la comunicare.

Platforma Fortus Iasi este controlata de stat, prin AVAS, si are datorii de peste 50 de milioane de euro. AVAS detine 60% din actiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucuresti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actiona, cu 13,56% din titluri.

CITR preciza ca pe parcursul procedurii de insolventa au fost intampinate "dificultati" din partea unor creditori, care au depus 19 cereri de recuzare a judecatorului sindic.

Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 42,7 milioane de lei, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent. In 2011 Fortus si-a redus pierderile la 31,7 milioane de lei, de la 40,5 milioane de lei in 2010.

Fortus a fost privatizata in 2003, fiind cumparata de Metalexportimport, insa AVAS a decis in 2008 sa desfiinteze contractul de vanzare, acuzand Metaexportimport ca nu a realizat obligatiile asumate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri