Traian Basescu a predat mandatul de presedinte catre Crin Antonescu, care devine astfel al doilea interimar din istoria Romaniei. Ce prerogative are ca presedinte interimar si la ce ne putem astepta de la liderul PNL din punct de vedere economic, avand in vedere declaratiile facute incepand cu alegerile din 2009.
Traian Basescu risca sa piarda, daca va fi demis prin referendumul din 29 iulie, beneficiile care se acorda in mod normal fostilor sefi de stat. El ar putea sa nu mai primeasca indemnizatia lunara de 5.688 lei. De asemenea, fostilor sefi de stat le este asigurat si un cabinet de lucru, platit de catre stat, format dintr-un consilier si un secretar de cabinet.

Traian Basescu, presedintele suspendat de Parlament vineri, ar putea fi demis de votul populatiei in 29 iulie, cand va avea loc un referendum. Desi constitutionalitatea deciziei de suspendare a fost contestata, Curtea Constitutionala a confirmat ca procedura de suspendare din functie a presedintelui a fost respectata.

Cine este al doilea presedinte interimar din istoria postdecembrista a Romaniei?

Crin Antonescu are 52 de ani si este de profesie istoric, meserie pe care a si practicat-o timp de circa 6 ani in Tulcea, orasul in care s-a nascut.

Ca orientare politica, el este liberal, devenind membru al acestui partid inca din 1990, dupa Revolutie. A ocupat functia de vicepresedinte a Partidului National Liberal (PNL) din 1995 pana in 2002, a fost de mai multe ori liderul grupului parlamentar al PNL, iar din martie 2009 este seful partidului, dupa cum reiese din biografia publicata pe pagina proprie de internet.

De vineri a devenit, insa, presedintele interimar al Romaniei, dupa ce Traian Basescu a fost suspendat prin votul Parlamentului. Potrivit Constitutiei, in momentul suspendarii sefului statului, presedintele Senatului este primul care va asigura interimatul.

Cateva drepturi pe care le are Crin Antonescu ca presedinte interimar...

Desi Constitutia confera oricarui presedinte interimar aproape la fel de multe drepturi ca unui sef de stat ales, primul presedinte interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, si-a exercitat functia in mod discret, fara sa intervina decisiv in politica de conducere a statului.

La fel ca Vacaroiu, si Crin Antonescu a declarat, joi, inaintea suspendarii presedintelui Basescu, ca isi va exercita posibila functie de sef al statului in mod "responsabil si discret".

Antonescu are toate prerogrativele unui sef de stat ales, cu exceptia adresarii de mesaje natiunii, convocarea unui referendum si dizolvarea Parlamentului. Poate sa opereze orice modificari la nivelul aparatului de stat, de ministri la procurori.

Mai precis, conform Constitutiei, el va putea incheia tratate internationale in numele Romaniei, va acredita reprezentantii diplomatici ai Romaniei si va putea aproba desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice, scrie AvocatNet.

De asemenea, seful statului, desi interimar, va fi comandantul fortelor armate si va indeplini functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparate a Tarii, pozitie din care poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate.

In acelasi timp, presedintele interimar va putea acorda gratierea individuala

Totusi, Antonescu a tinut sa puncteze la o televiziune ca nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase, pentru ca doar un sef de stat in functie poate sa faca gratieri.

"Gratierea este atributul presedintelui in functie si nu al unui presedinte interimar", a spus Antonescu pentru Antena3.

Despre profilul ideologic al presedintelui interimar

Potrivit declaratiilor facute in repetate randuri, Antonescu este un liberal convins. Dupa cum scria in iulie 2009 intr-un articol din Ziarul Financiar, ca liberal, el crede ca |soarta Romaniei se leaga de soarta economiei de piata si de succesul liberalismului economic".

Mai mult, criza financiara nu este un esec al capitalismului sau al liberalismului de piata.

"Asa cum au aratat deja multi economisti eminenti, criza este tocmai un esec al statului. Nu am ajuns aici pentru ca am avut prea mult liberalism. Dimpotriva, pentru ca am avut prea putin liberalism", spunea Crin Antonescu in 2009.

Totusi, in pofida ideologiei de dreapta, Antonescu nu a pregetat sa coalizeze cu PSD, partid traditionalist de stanga, si cu conservatorii, formand astfel alianta USL.

Totodata, din pozitia de candidat la presedintie in alegerile din 2009 si posibil nominalizat din partea USL, in cazul alegerilor anticipate, Crin Antonescu a promovat imaginea unei Romanii a bunului-simt.

"Vreau o Romanie a bunului simt, o Romanie a respectului fata de cetatean, o Romanie care sa-si recastige prestigiul international!", spunea in octombrie 2009 cu ocazia depunerii oficiale a candidaturii pentru functia de presedinte al Romaniei.

In prezent, imaginea pe plan international a Romaniei pare mai proasta ca niciodata, mai multi lideri straini declarandu-se ingrijorati cu privire la amenintarile la adresa democratiei in Romania.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii.

...si despre ce politici economice ar putea sa promoveze

Scaderea taxelor este o idee intens discutata a campaniei lui Antonescu pentru presedintie din 2009, fiind prima solutie propusa in programul economic.

Dupa cum declara in octombrie 2009, "raspunsul liberalilor la criza este reducerea fiscalitatii: mai putini bani platiti la stat, impozite mai mici, mai multi bani pentru cei care produc".

In plus, el sustinea ca pentru a revitaliza economia romaneasca este nevoie de o legislatie in care statul trebuie sa fie penalizat atunci cand nu isi respecta obligatiile fata de agentii economici.

De asemenea, tot in campania electorala din 2009, Crin Antonescu s-a declarat in favoarea reducerii numarului de parlamentari, dar a sustinut un sistem bicameral, argumentand ca toate tarile europene vor avea din 2013 un sistem parlamentar cu doua camere.

Actualul presedinte interimar al Romaniei a sustinut in ultimii ani necesitatea scaderii cotei unice, pana la 10%, scaderea nediferentiata a TVA pana la 15% si injumatatirea CAS.

Antonescu a criticat de-a lungul timpului cu vehementa pozitia stangista a PSD cu privire la politica economica, cu toate ca acum PNL se afla la guvernare tocmai cu social-democratii pe care ii critica in 2010.

"Este dupa parerea noastra la fel de grav faptul ca in acest moment si in aceasta situatie Partidul Social Democrat readuce dupa cativa ani buni teoria stangista conform careia o crestere a taxelor si impozitelor, o desfiintare a cotei unice si introducerea impozitului progresiv ar fi solutia la problemele economice ale Romaniei", spunea Crin Antonescu.

In 2010, liderul PNL atragea atentia ca Guvernul trebuie sa fie condus de un tehnocrat, de preferinta economist.

"Noi suntem convinsi ca e nevoie de un guvern condus de o personalitate independenta, de un tehnician de prestigiu, de preferinta economist. Un guvern cu nu mai mult de 7-8 ministere, alcatuit din tehnicieni", spunea in mai 2010 Antonescu.

Acum, Guvernul pe care il sustine PNL este condus de Victor Ponta, presedintele PSD, care este de profesie jurist.

Antonescu s-ar putea dovedi un aprig sustinator al renegocierii termenilor din acordul cu Fondul Monetar International (FMI), daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile facute din opozitie.

"Ceea ce poate face presedintele este sa lase un guvern coerent si credibil sa opereze masurile corecte inclusiv printr-o renegociere cu FMI a termenilor de reducere a cheltuielilor bugetare, de unde se fac aceste reduceri", comenta in 2010 Crin Antonescu.

Sursa foto: Agerpres/AP
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri