Cresterea randamentelor platite de Finante la licitatiile pentru titluri de stat este determinata de situatia incordata de pe pietele financiare europene, de structura lichiditatilor din sistemul bancar si de tensiunile politice din Romania, afirma secretarul de stat in MFP Cristian Sporis.
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 11 luni, insa randamentul mediu a crescut de la 5,29% pe an la 5,53% pe an.

"Ministerul Finantelor Publice urmareste cu mare atentie evolutiile de pe piata primara a titlurilor de stat. Usoara crestere a randamentelor platite de catre Trezorerie pentru finantarea de pe piata in ultima perioada este determinata de mai multi factori printre care enumeram situatia tensionata de pe pietele financiare din Uniunea Europeana si zona euro, structura lichiditatilor din sistemul bancar precum si tensiunile din zona politica din Romania, care pot determina reducerea apetitului pentru risc al investitorilor", a declarat Sporis pentru Mediafax.

El a amintit ca Ministerul Finantelor a atras finantari la costuri in scadere in prima parte a anului, cand a aplicat un program de prefinantare pentru a profita de ranadamentele in scadere la minime istorice pentru aproape toate maturitatile.

Cesterile fata de aceste minime istorice au fost determinate atat de problemele din zona euro, unde costurile de imprumut la 10 ani ale unor tari precum Spania si Italia au crescut la peste 6% si respectiv peste 7%, precum si de situatia de pe piata bancara din Romania, a aratat Sporis.

"Suntem mai degraba preocupati decat ingrijorati, pentru ca avem si un buffer de lichiditate confortabil. Randamentul obtinut la licitatiile pentru titluri de stat este un rezultat al cererii si ofertei, iar oferta bancilor a fost influentata atat de asteptarile privind evolutia viitoare a dobanzii de politica monetara a BNR (care a fost in scadare in primele luni), cat si de pozitia lichiditatilor din sistemul bancar. Se observa ca sumele atrase de banci de la BNR prin operatiuni repo au ajuns la 11-12 miliarde lei in medie pe operatiune in iulie, fata de 5-6 miliarde lei in urma cu cateva luni", a adaugat secretarul de stat.

BNR a imprumutat luni 12 banci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o saptamana, suma foarte apropiata de recordul atins in urma cu doua saptamani, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Sporis considera ca piata primara a titlurilor de stat functioneaza in limite normale, avand in vedere ca Finantele au atras luni intreaga suma programata pentru licitatia de certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni, si a mentionat ca randamentul, de 5,53% pe an, a fost sub cele platite in luna februarie, de 5,8% si 5,9% pe an.

La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie, din 18 iunie, Finantele au respins ofertele bancilor considerand ca randamentele cerute sunt prea ridicate. Anterior, la 11 iunie, Ministerul Finantelor Publice a acceptat un randament de 5,29% pe an pentru certificate de trezorie cu maturitate la un an.

"Reiteram ca Ministerul Finantelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel ca nu se afla sub presiunea de a accepta sa plateasca randamente ridicate la imprumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitatii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decat ofertele depuse de banci care se incadrau in parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a mai spus Sporis.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in iulie 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, sub valoarea programata pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei. Finantele au imprumutat joi 286,2 milioane lei, putin peste jumatate din valoarea programata si randamentul mediu acceptat pentru obligatiunile emise a crescut de la 5,82% la 5,97% pe an.

Desi pentru luna iunie a programat licitatii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, in principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Trendul s-a inversat incepand cu luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 36,95 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri