Rata anuala a inflatiei s-a plasat in iunie la 2,04%, dupa o scadere a preturilor cu 0,04% fata de luna mai, determinata de ieftinirea alimentelor, potrivit datelor anuntate de INS si citate de Mediafax.
"In luna iunie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%", se arata intr-un comunicat al INS.

Rata anuala a inflatiei este mai redusa decat cea anticipata de analisti, de 2,1%. Estimarile variau intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania.

Cea mai mare scadere de preturi la alimente, de peste 20%, a fost consemnata la cartofi, iar cea mai ampla majorare, de 6,5%, la fructe proaspete.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012) fata de precedentele 12 luni (iulie 2010 - iunie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%", se precizeaza in comunicatul INS.

In luna mai rata anuala a inflatiei a coborat la 1,79%, nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de aprilie fiind de 0,2%.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri