Consortiul Nabucco Gas Pipeline International vrea sa atraga pana la 18 milioane euro de la actionari, fonduri necesare pentru continuarea proiectului, iar contributia Transgaz Medias va fi de 3 milioane euro, a declarat seful biroului de relatii internationale al Transgaz, Sorin Keszeg.
Nabucco vrea cate 3 milioane de euro de la fiecare din cei sase actionari, insa s-ar putea sa nu obtina intreaga suma, daca grupul ungar MOL isi mentine decizia privind suspendarea finantarii proiectului, a afirmat Keszeg, intr-un interviu pentru Bloomberg. Transgaz este unul dintre cei sase actionari ai Nabucco, alaturi de MOL, OMV (Austria), Botas (Turcia), RWE (Germania) si Bulgargaz (Bulgaria), conform Mediafax.

MOL a decis sa opreasca finantarea pentru proiect, ca urmare a intarzierii unui raspuns privind aprovizionarea cu gaze naturale din partea partenerilor care dezvolta campul gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan.

"Consiliul director al Nabucco se va intruni saptamana urmatoare la Viena pentru a decide asupra majorarii de capital, care trebuie sa asigure finantarea necesara pentru a continua proiectul. MOL s-ar putea razgandi in privinta majoarii de capital, intrucat partenerii din Shah Deniz au afirmat ca prefera proiectul Nabucco. Daca MOL nu face acest lucru, participatia sa va fi diluata", a spus Keszeg.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, care ar putea contine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea sa-si diversifice importurile de gaze naturale. In prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.

Transgaz a informat la inceputul lunii iulie ca si-ar putea majora participatia la Transgaz la circa 17,1%, de la circa 16,7% in prezent, daca MOL nu participa la majorarea de capital.

Partenerii Shah Deniz au selectat in iunie gazoductul Nabucco Vest ca posibila ruta de export catre Europa si intentioneaza sa ia o hotarare finala intre Nabucco si TAP inaintea unei decizii, planificate pentru mijlocul anului 2013, privind noi investitii in cresterea productiei.

Nabucco Vest ar trebui sa transporte gaze naturale de la granita Turciei cu Bulgaria catre un hub din Baumgarten, Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria. Gazoductul este o varianta mai scurta a unei conduct care ar fi traversat si Turcia. Turcia si Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru constructia unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline - Tanap).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri