Cresterea economica din Romania va fi in acest an de 5,2% si se va accelera anul viitor la 5,6%, potrivit raportului bianual publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI). Previziunile privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in acest an se plaseaza in conformitate cu cele anuntate anterior, de 5-5,5%, dar sub cele ale autoritatilor romane, care au ca obiectiv o crestere economica de 6%. De asemenea, FMI arata ca inflatia medie va fi de 7,9% in acest an si de 4,8% in 2007. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie medie de 7,2% pentru 2006.

Deficitul de cont curent va fi de 8,3% din PIB in acest an si se va reduce la 8,1% in 2007, potrivit previziunilor FMI. Prognozele CNP pentru 2006 indica diminuarea deficitului de cont curent cu 0,2 puncte procentuale din PIB, la 8,5%. "In Bulgaria si Romania, cererea interna a depasit asteptarile, ca urmare a majorarii accelerate a creditelor, a salariilor, a reducerii impozitelor in ianuarie 2005 in Romania, precum si a cresterii investitiilor. De aceea, presiunile inflationiste s-au intensificat in Romania, in pofida aprecierii leului", se arata in raportul FMI. Deficitele externe din cele doua state sunt generate de sectorul privat si reprezinta o sursa crescuta de vulnerabilitate, ceea ce accentueaza necesitatea reducerii avansului creditelor, in special a celor de consum, apreciaza expertii Fondului.

Nu suntem in grafic


Anand Seth, directorul BM pentru Europa Centrala, considera ca doar un avans economic anual de peste 8% ar duce Romania la nivelul UE... peste 10-15 ani.

El a atras insa atentia ca avansul Produsului Intern Brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice.

"Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth. Oficialul Bancii Mondiale considera ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si procesul de reducere a inflatiei se vor numara printre parghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru o reducere a saraciei.

Coface: Avansul economic pe 2006 nu va trece de 4,4%

Romania va inregistra o crestere economica de 4,4% la finele acestui an, fata de 4,6% in 2005, in timp ce rata inflatiei va scadea de la 8,6% la 7,1%, conform estimarilor agentiei de evaluare Coface din Franta, mai putin optimiste decat previziunile Guvernului. Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea bugetului de stat pentru 2006 includ o crestere economica de 6% in acest an.

De asemenea, tinta de inflatie vizata de Banca Nationala pentru acest an este de 5%, plus/minus un punct procentual. Institutul National de Statistica a raportat pentru anul 2005 o rata a inflatiei la sfarsit de an de 8,6%, peste valoarea superioara a intervalului vizat de banca centrala, de 6,5%-8,5%. Anul trecut, cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1%, in scadere fata de nivelul revizuit din 2004, de 8,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri