Intrebat de afirmatia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la faptul ca aceasta ancora a acordului cu FMI va crea o instabilitate pe piete, Presedintele suspendat, Traian Basescu a aratat ca nu isi permite sa il contrazica pe Isarescu, dar parerea sa personala este ca un nou acord cu FMI si UE reprezinta o garantie a continuarii procesului de modernizare a economiei.
Traian Basescu ca sunt conditii pentru obtinerea unei evaluari pozitive din partea misiunii economice a Fondului Monetar International care a venit in Romania la inceputul acestei saptamani.

"Cred ca, avand in vedere inceperea misiunii de evaluare a FMI, obligatia noastra majora este sa contribuim la obtinerea unei evaluari pozitive si cred ca sunt conditii pentru acest lucru in asa fel incat Romania sa poata sa iasa pe pietele internationale pentru a obtine imprumuturile de care are nevoie", a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa la sediul sau de campanie, potrivit Mediafax.

Basescu a declarat ca este foarte buna decizia Guvernului de a anunta intentia incheierii unui nou acord cu FMI pentru perioada 2013-2015 deoarece astfel va avea o marja mai mare de negociere, insa a apreciat ca "e prematur".

"Este foarte bine, dar cred ca e prematur. Eu cred ca bazele urmatorului acord se vor pune la misiunea de evaluare din toamna, urmatoarea misiune de evaluare. Este foarte bine insa ca Guvernul Romaniei a anuntat ca intentioneaza un nou acord. Asta ii da si o marja mai mare de negociere legat de ce s-a facut si ce nu s-a facut", a declarat Basescu, intrebat de jurnalisti despre anuntul Guvernului Ponta.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul intentioneaza sa incheie cu FMI un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durata tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015.

Premierul Victor Ponta declara, saptamana trecuta, ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocui in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu trei saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri