Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au scazut in luna iunie cu 0,2% fata de mai, dar comparativ cu iunie 2011 sunt in crestere cu 5,8%, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

"Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna si preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,1%, respectiv cu 0,3%", se arata intr-un comunicat al INS.

Pe sectoarele de activitate s-au inregistrat cresteri de pret in iunie fata de mai in industria extractiva (0,9%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,2%).

La distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat aproape la acelasi nivel cu cele din luna precedenta. In industria prelucratoare preturile au scazut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri de pret in industria bunurilor de uz curent (0,5%), industria bunurilor de capital (0,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (0,3%) si industria bunurilor intermediare (0,2%), in timp ce industria energetica a inregistrat scaderi de preturi de 1,4%.

Fata de iunie 2011, s-au remarcat cresteri ale preturilor, pe sectoare de activitate, la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (28,9%), in industria prelucratoare (6,1%), in industria extractiva (4,4%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,3%).

Totodata, pe marile grupe industriale, produsele din industria energetica au consemnat un avans de 7,6%. Pe de alta parte, industrii care s-au situat cu cresteri sub nivelul inregistrat pe total au fost industria bunurilor de uz curent (5,6%), industria bunurilor de capital (4,6%), industria bunurilor intermediare (4,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (4,1%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri