Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca nu crede ca preturile la alimente vor creste in perioada urmatoare pentru ca, daca acest lucru se va intampla, atunci consumul va incetini, iar comerciantii nu vor dori "sa ramana cu marfa pe rafturi", conform Mediafax.
"Ma tot intrebati de o luna de zile daca vom avea scumpiri si v-am spus de fiecare data, scumpirile sunt generate de piata, de cerere si de oferta. Sigur daca va uitati la preturile de pe piata internationala, de pe piata interna poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred in scumpiri pentru ca si cei care vand pe piata romanesca se uita la puterea de cumparare, o scumpire ar face ca tot ce inseamna consum in momentul de fata sa incetineasca. In momentul de fata oamenii nu-si permit scumpiri si atunci probabil ca cei care comercializeaza se gandesc in primul rand daca vor sa vanda marfa respectiva sau vor sa ramana cu ea pe rafturi", a declarat ministrul Agriculturii.

El a mai spus ca Ministerul Agriculturii incearca sa ia toate masurile pentru a preveni aceste scumpiri, prin ajutorarea, prin diverse metode, a fermierilor.

"Incercam sa luam toate masurile care tin de minister, care tin de stat, pentru a preveni aceste scumpiri, pentru a preveni pierderile pe care le inregistreaza fermierii, dar si scumpirile de care vorbiti dumneavoastra. Sunt acele masuri pe care le-am anuntat, printre care stimularea sistemului de irigatii, acum este tarziu, avem nevoie de irigatii in luna iulie, am venit cu un pret la energie la inceputul lunii iulie mai mic in felul acesta multi fermieri au fost stimulati si multi s-au orientat catre sistemul de irigatii. Ceea ce putem face in continuare, dupa ce se va termina perioada de recoltat este sa evaluam pierderile pe care le au fermierii si sa venim cu acele despagubiri de care am vorbit", a mai afirmat ministrul Daniel Constantin.

El a mai anuntat ca saptamana viitoare va fi adoptata o Hotarare de Guvern care sa reglementeze modalitatea de acordare a acestor despagubiri.

Pe de alta parte, Daniel Constantin a declarat ca TVA de noua la suta pentru alimente "este un angajament politic", care va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013.

"Fondul Monetar International are o intrebare logica si e normal sa fie asa, nu impune politicile care sa le ia Guvernul Romaniei, dar are o intrebare: de unde acoperiti eventualele pierderi? Asa cum am calculele in momentul de fata, cred ca putem vorbi de venituri suplimentare prin combaterea evaziunii fiscale. Calculele pe care le avem arata numai in zona de panificatie venituri suplimentare de 20-30 la suta daca am avea un TVA redus pe tot lantul de productie, ma refer si la cereale, la cereale sigur ca avem acum taxarea inversa, dar si la morarit si la panificatie", a declarat ministrul Agriculturii.

El a precizat ca in prezent evaziunea fiscala in domeniul panificatiei este de 60 la suta, aceasta crescand atunci cand TVA a fost majorat de la 19 la 24 la suta.

"La panificatie eu discut cu organizatia interprofesionala, discut cu presedintele Rompan si cifrele arata ca la panificatie evaziunea fiscala e de 60 la suta. Evaziunea a crescut, fiind in jur de 20-30 la suta atunci cand aveam un TVA de 19 la suta, imediat ce Guvernul Boc a marit TVA-ul la 24 la suta, evaziunea a crescut la peste 60 la suta. De aceea, avem credinta ca odata ce va scadea TVA-ul, nu vor mai fi incurajati sa adopte astfel de masuri", a explicat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii s-a aflat, vineri, in judetul Constanta, unde a vizitat o statie de irigatii in localitatea Ghindaresti si un teren pe care exista plantatii forestiere in satul Viisoara.

De asemenea, Daniel Constantin a survolat cu un elicopter mai multe zone din judetul Constanta pentru a vedea cate au fost afectate de seceta, iar la finalul vizitei a avut o intalnire cu fermieri din judet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri