Pentru a-si usura viata, Fiscul a introdus un sistem simplificat de comunicare a actelor administrative. In schimb, platitorului de taxe i se complica existenta, mai ales in cazul in care are nevoie urgenta de un act. Solutia este simpla si sta in puterea contribuabilului: mersul frecvent la Directia fiscala.

In situatia in care Decizia de impunere anuala, Decizia de impunere privind platile anticipate si Decizia de impunere din oficiu nu au fost primite de catre contribuabili prin prezentarea acestora la sediul organului fiscal emitent, prin remiterea, sub semnatura, a actului administrativ fiscal de catre persoanele imputernicite ale organului fiscal sau prin posta, la domiciliul fiscal al contribuabilului, comunicarea actelor respective se face prin publicitate, ne informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Ce vrea sa spuna, de fapt, ANAF? Pai, s-o luam cu inceputul: Codul de procedura fiscala instituie ca varianta de comunicare in toate situatiile procedura afisarii concomitente, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a ANAF, a unui anunt.

In acest anunt ar trebui sa se spuna ca a fost emis un anume act administrativ pe numele contribuabilului, in cazul nostru decizia finala de impunere. Atentie insa! Anuntul nu va avea o viata prea lunga: actul cu pricina se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii. Procedura a fost gandita ca un sprijin pentru administratia fiscala, in raport cu acei contribuabili care, speculand prevederile legale, evita implinirea procedurii de comunicare a actelor administrativ-fiscale, amanand pe o perioada indelungata data platii diferentelor de obligatii fiscale din deciziile de impunere, ne explica Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.

Comunicarea prin publicitate se face, asadar, prin afisarea unui anunt individual sau colectiv atat la sediul autoritatii emitente, cat si pe pagina de internet a fiecarei directii generale a finantelor publice judetene sau a Municipiului Bucuresti. Dupa ce trec cele 15 zile, contribuabilul are la dispozitie alte 60 de zile pentru a achita diferentele de impozit inscrise in Decizia de impunere anuala. Dupa acest termen, se vor aplica majorari de intarziere.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23538&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri