Plata contributiilor de sanatate (CASS) raportat la salariul mediu pe economie, in cazul castigurilor mai mici decat acesta, va duce la extinderea muncii la negru, disponibilizari de personal si limitarea angajarilor de tineri absolventi, mai ales in turism si constructii, afirma oamenii de afaceri.
Potrivit noului proiect de lege a sanatatii (art. 154), cotele procentuale la contributia la asigurarile sociale de sanatate platita de angajator este de 5,2%, aplicata la salariul mediu brut pe tara, pentru fiecare angajat care castiga mai putin decat media.

"Majorarea contributiilor pentru sanatate ar creste foarte mult cheltuielile multor sectoare: hoteluri, restaurante, constructii, textile etc. Toate acestea au foarte multi angajati daca nu cu slariul minim pe economie, cel putin cu salarii sub salariul mediu", a declarat agentiei Mediafax Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El afirma ca daca se majoreaza cheltuielile si firmele nu pot absorbi aceste cresteri, fie lucreaza la negru, fie concediaza o parte din angajati.

"Teoretic, aceasta crestere a contributiilor aduce bani in plus pentru sanatate, dar daca se pierd locuri de munca, nu stiu daca statul castiga ceva", a mai spus Parvan.

In luna iunie 2012, castigul salarial mediu nominal brut lunar a fost de 2.140 lei. Salariul minim brut este 700 de lei pe luna.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), crede ca propunerea prin care cota procentuala de contributie se raporteaza la salariul mediu brut pe economie, si nu la salariul efectiv, este discriminatorie, abuziva si inechitabila. "Pe cale de consecinta, inacceptabila!", a mai spus el.

Plosceanu a mentionat ca societatile de constructii au ponderi semnificative de muncitori necalificati si de personal cu salarii inferioare nivelului mediu pe tara.

"Sectorul este marcat in acesti ani de criza de plati intarziate considerabile, de lupta pentru supravietuire in conditii de profitabilitate incerta si subcapitalizare. Nu vedem ratiunea pentru care angajatorii din acest sector ar trebui sa plateasca taxe care se calculeaza tinand cont de un salariu mediu care, evident, cuprinde si influente ale salariilor din ramuri cu profitabilitate net superioara (petrol, banci, asigurari, farmacie, IT etc.). Nu putem accepta o astfel de abordare. Referentialul trebuie sa fie echitabil si nediscriminatoriu salariul efectiv platit", a mai spus presedintele ARACO.

Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, cea mai mare agentie de turism cu capital romanesc, crede ca proiectul de lege a sanatatii nu pare sa vina deloc in sprijinul antreprenorilor corecti.

"O astfel de masura va duce imediat la concedieri in industria turismului (angajatorii vor prefera sa lucreze cu mai putini salariati, renuntand la cei care castiga sub media pe economie si solicitandu-i mai mult pe cei mai performanti) si la limitarea angajarii tinerilor absolventi (pe care nu ii incadreaza nimeni de la inceput cu salariul mediu pe economie), pentru care oricum efortul de pregatire in meserie il costa suplimentar pe angajatorul din turism. Toate acestea vor duce, desigur, la scaderea calitatii serviciilor in turism si nici nu vor aduce cresterea veniturilor la bugetul de stat din CASS", a spus Morariu.

Ea a adaugat ca tot mai multe firme se vor indrepta spre plata la negru, iar angajatorii corecti vor fi din nou loviti de stat, "spre a le trece si ultima urma de entuziasm" de a mai desfasura afaceri corecte in Romania.

"Pentru o societate din industria turismului care se lupta sa supravietuiasca in acesti ani de criza, prinsa intre zidurile unor tarife micsorate de lipsa bugetelor de calatorii si evenimente ale companiilor, de lipsa turistilor si erodarea oricarui profit operational cauzat de cheltuielile financiare rezultate in urma cresterii cursului valutar, majorarea cheltuielilor salariale prin aplicarea unei cote de 5,2% asupra unui salariu mediu brut pe tara pentru toate salariile mai mici decat acesta este un dezastru. Nici nu mai mentionam ca proiectul noii legi a sanatatii, in loc sa vina cu o reducere de taxe, din nou suprataxeaza munca", spune Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

El afirma ca masura propusa va darama definitiv industria hoteliera.

"Potrivit statisticilor oficiale, in turism salariile angajatilor sunt cele mai mici comparativ cu alte industrii - 845 de lei salariul mediu net in turism in mai 2012 fata de 1.530 lei salariu mediu net pe economie. Doar prin aceasta masura, daca ar fi aplicata, in cazul unui angajator in turism costul salarial al contributiei de sanatate ar creste real cu 46% fata de cat este in prezent. Masura va fi menita sa vina manusa pentru incurajarea muncii la negru si a evaziunii in general. O masura de genul celei de mai sus consideram ca va duce in plus si la concedieri in industria turismului, unde angajatorii vor prefera sa lucreze cu mai putini salariati, renuntand la cei care au salariul sub media pe economie, si la limitarea angajarii tinerilor absolventi, pe care nu ii incadreaza nimeni de la inceput cu salariul mediu pe economie", a mai spus Enache.

Ioan Micula, co-proprietar al grupului European Drinks, cu 8.000 de angajati, spune ca orice taxa in plus impusa celor care lucreaza legal nu face decat sa-i "omoare" si sa-i impinga spre piata neagra.

"In Romania sunt vreo 270.000 de firme care nu isi pot plati taxele. Nu am vazut nicio masura fiscala care sa incurajeze munca. Cand se devalorizeaza leul si cresc preturile, tu pui taxe noi? Cresterea de taxe in criza nu stimuleaza munca, ci piata neagra", a afirmat Micula.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri