O economie stabila, o piata interna in crestere si rezerve imense de resurse naturale inca neexploatate au determinat o crestere a interesului investitorilor straini fata de Brazilia ca destinatie pentru investitii, desi exista provocari in calea mentinerii acestei atractivitati, potrivit primului studiu anual Brazilian Attractiveness Survey, realizat de Ernst & Young.
Studiul combina o analiza a investitiilor straine directe (ISD) in Brazilia, incepand din 2007, cu un sondaj global in cadrul caruia 250 de directori executivi s-au exprimat in privinta Braziliei ca potentiala destinatie pentru investitii, in prezent si in viitor.

In ciuda unei perspective economice globale instabile, Brazilia a inregistrat un numar record de proiecte de ISD in 2011, devenind a doua destinatie globala pentru investitii, din perspectiva valorii ISD si a cincea dupa numarul de proiecte. Valoarea si numarul de proiecte de investitii atrase de Brazilia s-au triplat fata de 2007, de la 19 miliarde de dolari la 63 miliarde de dolari si respectiv, de la 165 de proiecte in 2007 la 507 anul trecut.

De unde au venit investitiile catre Brazilia?


Anul trecut, SUA a continuat sa reprezinte cel mai mare investitor in Brazilia din punct de vedere al numarului de proiecte (in crestere cu 43%, pana la 149), al valorii (12,4 miliarde de dolari) si al locurilor de munca create (35.195). Aceasta evolutie se explica in primul rand prin proximitatea geografica si dezvoltarea de acorduri comerciale intre cele doua tari. Sectoarele economice din Brazilia care au prezentat de-a lungul timpului cel mai mare interes pentru investitorii din SUA au fost: tehnologia informatiei si comunicatiilor, industria prelucratoare, serviciile pentru afaceri si serviciile financiare.

Regatul Unit a trecut de pe pozitia a cincea ca mare investitor in Brazilia in 2010, la cea de-a doua in anul 2011, cu 45 de proiecte si o valoare totala a investitiilor de 12,2 miliarde de dolari, care se apropie de nivelul intrarilor de ISD din SUA.

Desi companiile britanice sunt prezente in Brazilia de multi ani, acestea doresc acum sa isi extinda investitiile in cadrul mai multor sectoare, precum servicii pentru afaceri, industria prelucratoare, minerit si metale si tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Spania a fost al treilea investitor in Brazilia, iar Germania cel de-al patrulea, din punct de vedere al numarului de proiecte. Desi valoarea investitiilor germane ramane scazuta, la nivelul de 3 miliarde de dolari, este probabil ca aceasta sa cresca in viitorul apropiat, datorita implicarii corporatiilor germane in lucrarile de infrastructura pentru Campionatul Mondial de Fotbal si pentru Jocurile Olimpice - Rio de Janeiro 2016. Atat Germania cat si Japonia - al cincilea investitor, care si-a crescut numarul proiectelor de ISD cu 57% in 2011 - incep sa investeasca masiv in sectorul energetic.

China a devenit al cincilea investitor in Brazilia dupa valoarea ISD, cu un nivel al investitiilor de sase ori mai mare comparativ cu 2010 si o crestere cu 70% a numarului de proiecte. China este pe locul cinci si din punct de vedere al numarului de locuri de munca create, respectiv 9.049. Explozia recenta a pietei de bunuri de consum din Brazilia a determinat o crestere a investitiilor din partea companiilor mici si mijlocii din China in industria prelucratoare.

Se estimeaza ca in viitor, investitiile din China vor fi directionate catre zone ale tehnologiei, logisticii si infrastructurii. De asemenea, se anticipeaza intensificarea cresterii in toate sectoarele, in urma unui anunt comun semnat in 2011 pentru promovarea cooperarii in domeniul comertului si investitiilor.

Spre ce domenii au mers banii investitorilor


Tehnologia informatiilor si comunicatiilor si industria prelucratoare au fost sectoarele care au atras cele mai multe investitii straine directe in Brazilia in 2011, respectiv 105 si 94 proiecte ISD, urmate de serviciile pentru afaceri si produse de retail si de consum. Evolutia acestui din urma sector a fost determinata de cresterea puterii de consum a clasei de mijloc din Brazilia, aflata in continua expansiune. Cresterea consumului si usurinta obtinerii creditelor au dus, de asemenea, la investitii in sectorul auto, creand cea mai mare piata din America Latina si a patra piata din lume.

In ciuda numarului impresionant de proiecte in alte sectoare in 2011, baza cresterii Braziliei in ultimii zece ani a constituit-o resursele bogate de materii prime. Sectorul de petrol si gaze are in continuare un potential imens, in urma descoperirii recente a unor zacaminte de petrol de mare adancime. Se estimeaza ca exploatarea acestora va spori numarul locurilor de munca si va atrage investitii in cercetare si dezvoltare in domeniul explorarii si productiei de petrol si gaze, avand un impact pozitiv asupra altor industrii precum cea prelucratoare.

Insa, Brazilia trebuie sa caute acum alte zone de dezvoltare, pentru a continua procesul de diversificare si pentru a se proteja de volatilitatea specifica pietelor globale de materii prime. Investitiile in proiecte industriale, precum infrastructura, alaturi de o cultura puternica a antreprenoriatului, vor contribui la o reorientare de la materii prime catre bunuri prelucrate.

Cresterea sustinuta a Braziliei din ultimii zece ani a amplificat cererea pentru forta de munca productiva si calificata. Exista in prezent un deficit de forta de munca specializata in Brazilia, ceea ce a determinat un cost al fortei de munca mai ridicat, comparativ cu alte tari cu crestere rapida, precum Rusia, China si Mexic.

Intrebati cum ar putea Brazilia sa isi imbunatateasca atractivitatea, aproape o treime dintre respondentii sondajului au subliniat necesitatea dezvoltarii educatiei si competentelor profesionale. De asemenea, respondentii si-au exprimat preocuparea in legatura cu reglementarile rigide ale pietei muncii din Brazilia.

Alte imbunatatiri care ar putea creste atractivitatea Braziliei includ investitii in proiecte ample de infrastructura si urbane, indicate de catre 29% dintre respondenti, urmate indeaproape de un program de recompensare menit sa diminueze nivelul coruptiei (24%), imbunatatirea securitatii (23%) si un sistem de taxare mai transparent (17%).

Cota ridicata a impozitului pe profit din Brazilia, de 34%, a mai fost indicata drept element neatractiv, in special in comparatie cu cota de impozitare din alte tari din America Latina, precum Chile (18,5%) si Mexic (30%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri