Romania ar putea fi nevoita sa traga bani de la FMI si UE, daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte randamente mai scazute pentru a imprumuta statul, iar accesarea acordului preventiv ar fi un semnal negativ pentru piata, a declarat un analist Commerzbank pentru Wall Street Journal, informeaza Mediafax.
Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 640 milioane lei.

"Daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte prime de risc mai scazute, Guvernul ar putea fi nevoit sa traga bani din acordul preventiv cu UE si FMI. Acesta nu ar fi deloc un semnal poziitv pentru piete, astfel ca leul ramane sub presiune", a declarat analistul Commerzbank Thu Lan Nguyen.

Fostul secretar de stat din Minissterul de Finante Cristian Sporis a declarat, la inceputul lunii iulie, pentru Mediafax, ca Romania are un "buffer de lichiditate" confortabil.

"Reiteram ca Ministerul Finantelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel ca nu se afla sub presiunea de a accepta sa plateasca randamente ridicate la imprumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitatii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decat ofertele depuse de banci care se incadrau in parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a spus Sporis la momentul respectiv.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Leul s-a depreciat saptamana trecuta la un nivel record in raport cu euro, de 4,6481 lei/euro, ca urmare a tensiunilor politice. In aceasta saptamana, leul a recuperat o parte importanta din pierderea consemnata de la inceputul lunii iulie. Vineri, in jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,5320 - 4,5350 lei pe piata interbancara, sub nivelul de la aceeasi ora de joi, cand operatiunile se realizau aproape de 4,55 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat in a doua parte a zilei, in contrast cu evolutia din regiune, iar dealerii spun ca leul a fost sustinut de vanzarile de valuta realizate indirect de banca centrala.

Ca urmare a temerilor privind costuri mai ridicate la plata datoriilor in valuta, autoritatile din Romania au luat masuri in aceasta saptamana, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru prima data incepand cu luna noiembrie 2008 suma cu care imprumuta bancile comerciale prin operatiuni repo.

Banca centrala a imprumutat luni 10 banci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.

Dupa ce Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru obligatiunile pe doi ani, presiunea asupra cursului ar putea reveni, scrie Wall Street Journal.

Dealerii au declarat, joi, ca cererea redusa inregistrata pentru obligatuini si randamentele in crestere au fost generate de decizia BNR de luni de a plafona imprumuturile la operatiunea repo.

Prin incercarea de a sustine o apreciere a leului, BNR a impins in sus dobanzile pe termen scurt, limitand iesirile de capital si lichiditatea disponibila pe pietele monetare, a declarat economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, citat de Wall Street Journal

Problemele poltice din Romania au complicat relatiile cu FMI si UE si au intarziat eforturile acestora de a evalua programul de reforma al tarii. FMI si UE pun fonduri la dispozitia Romaniei in schimbul unor reduceri de cheltuieli si reforme ale sectorului public, noteaza Wall Street Journal.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti, pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri