FMI a agreat in discutiile cu autoritatile romane plata TVA la incasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizari ale companiilor de stat, o serie de masuri pentru stimularea crearii de noi locuri de munca si amanarea coplatii in sistemul medical.
"As spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali - Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala - privind angajamentele asumate de Romania pentru cea de-a sasea revizie a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul cum ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intentie, documentele negociate, prevad obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp, deci trei luni, pana la 30 septembrie", a declarat sambata seara la incheierea discutiilor cu reprezentantii institutiilor internationale ministrul Finantelor, Florin Georgescu, informeaza Mediafax.

El a spus ca in cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale functionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 si pentru plata sumelor "retinute necuvenit pensionarilor", corespunzator a sapte luni din acest an si a noua luni din anul care urmeaza.

De asemenea, in plan fiscal, s-au agreat masuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea inovarii tehnologice.

Totodata, plata TVA la incasare a fost agreata de institutiile internationale.

"Aceasta se va aplica efectiv, datorita necesitatii unor pregatiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea in aplicare incepand cu octombrie a unui pachet de masuri privind stimularea crearii de noi locuri de munca si, de asemenea, incurajarea prin deductibilitate fiscala crescuta a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare ale agentilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autoritatilor locale in vederea onorarii obligatiilor catre persoanele cu dizabilitati, precum si pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autoritatilor locale catre diversi furnizori si diversi creditori", a adaugat Georgescu.

Ministrul a afirmat ca Romania s-a angajat ca pana la mijlocul lunii septembrie sa privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, "ceea ce va pune in valoare potentialul acestei unitati economice si al Arpechim din apropierea sa".

Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz.

"Se vor introduce conduceri profesioniste - si acestea de astazi sunt - dar bazate pe o selectie competitiva la nivelul societatilor comerciale cu capital de stat, mai intai un pachet de zece societati comerciale si regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe baza de criterii de performanta foarte clare", a incheiat ministrul Finantelor.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a spus, la randul lui ca la Electrica Furnizare va avea manager general privat pana la sfarsitul lunii septembrie. De asemenea, Romgaz, Transgaz si Transelectrica vor avea manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privata si va fi listata in momentul in care va iesi din insolventa.

El a mai spus ca termenele pentru privatizarile companiilor de stat si listarile acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listarile complexelor energetice Oltenia si Hunedoara,vor avea loc in luna septembrie. Electrica Distributie si Electrica Furnizare au ca termen de listare inceputul anului viitor.

"S-a stabilit ca la sfarsitul anului sa avem draftul de act normativ pentru impozitarea veniturilor exceptionale. O formula de impozitare urmeaza sa se stabileasca cu asistenta Bancii Mondiale. Ne-am mai asumat ca pana la sfarsitul lunii septembrie si respectiv sfarsitul lunii august sa avem managementul profesionist implementat la Electrica Furnizare, la Complexul Energetic Oltenia, si de asemenea pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz si Romgaz sa avem implementat managementul profesionist pana la sfarsitul anului", a mai spus Chitoiu.

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat sa privatizeze CFR Marfa pana in luna decembrie.

Statul roman ar putea scoate la vanzare chiar si pachetul majoritar de actiuni al Tarom, daca oferta de privatizare a 20% din actiunile operatorului aerian national nu este atractiva.

"Tot ceea ce s-a discutat in afara angajamentelor au fost scenarii posibile. De exemplu, daca la Tarom oferta de 20% nu este atractiva, vom relua cu un nou efort chiar pana la pachetul majoritar. Sigur, pentru cele 20% calendarul e concret. FMI-ul a urmarit ca toate masurile sa aiba un calendar foarte precis, termene foarte precise, si peste tot estimarea costurilor", a declarat sambata Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

El a mai spus ca mai multe firme importante din Orientul Mijlociu si Asia s-au aratat interesate de privatizarea Tarom.

In nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor se spune ca programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pentru 2012 are in vedere prevederile scrisorii de intentie la acordul incheiat cu FMI, prevederi amendate succesiv cu prilejul fiecarei evaluari a institutiilor financiare internationale si care au stabilit masuri de privatizare cu termene de realizare privind Tarom si CFR Marfa.

"Singura actiune de privatizare preconizata a fi realizata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si de a aduce venituri din vanzare de actiuni se refera la vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, iar aceasta, desi se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu si de retail pe piata de capital, este susceptibila de a nu fi realizata datorita lipsei de interes a acestora in contextul crizei economice actuale", se mentioneaza in nota de fundamentare

In urma discutiilor cu FMI, Ministerul Sanatatii amana data la care va introduce sistemul prin care pacientii vor fi taxati la fiecare vizita la medic sau in spital. Legea va fi mai intai discutata cu asociatiile de pacienti, a precizat ministrul Vasile Cepoi in urma discutiilor.
Ministerul Sanatatii lansase la inceputul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata in sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat sa oscileze intre 20 si 60 de lei. Si consultatiile la medic ar fi urmat sa coste - tariful minim prevazut in proiect era de cinci lei.

O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla in aceasta perioada in Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri