Sezonul de vanatoare la baietii destepti de la Hidroelectrica s-a incheiat, in conditiile in care s-a renegociat cel mai mare contract bilateral de furnizare de energie, cel incheiat cu producatorul de aluminiu Alro, a anuntat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al companiei.
Borza a precizat ca renegocierea contractului cu Alro s-a incheiat vineri noapte, dupa o intalnire care a inceput la 20 si s-a terminat dupa miezul noptii.

Astfel, administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, a incheiat o etapa importanta din procesul de a readuce Hidroelectrica pe linia de plutire, prin renegocierea sau denuntarea contractelor bilaterale cu asa-zisii baieti destepti din energie.

Alro ar fi trebuit sa plateasca in 2012 un pret pentru energia livrata de Hidroelectrica de circa 130 lei pe MWh, in conditiile in care pretul de piata al energiei electrice este de circa 250 lei MWh, iar in piata la termen de 300 MWh.

Totusi, in ultimele luni, pretul platit de Alro scazuse la 114 lei MWH, tinand cont de contractul care stipula ca cotatia energiei electrice achizitionate de la Hidroelectrica sa fie corelat cu pretul aluminiumului pe Bursa de la Londra.

Euro Insol a estimat ca, din 2006 pana in prezent, Hidroelectrica a fost pagubita cu 1,1 miliarde euro, bani care au intrat in conturile baietilor destepti.

Dupa 7 runde de negocieri, Alro a acceptat un pret minim de 180 lei pe MWh sub care Hidroelectrica nu va mai vinde niciodata energie electrica producatorului de aluminiu. De asemenea, un pret maxim pentru MWh a fost stabilit la 214 lei.

Astfel, Hidroelectrica va castiga din aceasta renegociere venituri suplimentare cuprinse intre 180 si 300 milioane lei.

Totodata, pentru primele 7 luni din 2012, s-a negociat un pret penalizator de 174 MWh, care va aduce venituri suplimentare nebugetate de 64 milioane lei. Pentru perioada august - decembrie 2012, Alro va plati energia la 184 MWh.

Remus Borza a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca s-a optat pentru pastrarea contractului cu Alro, chiar daca el este scadent in 2018, intrucat producatorul de aluminiu este cel mai mare consumator industrial, cumparand circa 3 TWh.

Un termen realist pentru iesirea din insolventa este iunie 2013

"Unii trambiteaza triumfalist iesirea Hidroelectrica din insolventa in octombrie-noiembrie, dar nu este inca oportun", a spus Remus Borza, cu toate ca tehnic ar fi posibila o iesire a companiei din insolventa in aceasta toamna.

Totusi, el avertizeaza ca insolventa nu se termina odata cu renegocierea contractelor bilaterale cu baietii destepti, acestea fiind "doar varful iceberg-ului".

Euro Insol a identificat alte 7 cauze care au adus Hidroelectrica in situatia financiara precara din prezent. El a dat exemplul unor contracte de prestari servicii care vizau retehnologizarea, incheiate in 2004 la o valoare estimata de 123 milioane euro, au ajuns sa coste peste 360 milioane euro.

"Toate societatile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei", crede Borza, care nu crede ca managementul privat va rezolva problemele companiilor de stat, tinand cont ca orice CEO se va lovi de o serie de contracte impovaratoare care vor putea fi denuntate doar cu costuri mari.

Statul ar fi trebuit sa scoata in aceasta toamna la vanzare un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, dar procesul de listare s-a amanat pana la iesirea din insolventa.

De asemenea, in negocierile cu FMI, programul privatizarilor a fost amanat, iar reprezentantii Fondului au acceptat ca privatizarea Hidroelectrica sa fie reluata la iesirea din insolventa.

Pretul energiei va creste cu 20% la firme

"ANRE ne-a promis ca va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livreaza pe piata reglementata. Pretul va creste cu 20%, dar nu pentru populatie. (...) ANRE a favorizat distribuitorii si transportatorul de energie in ultimii ani, in detrimentul producatorilor. O politica nesabuita", a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

El a adaugat ca ANRE obliga Hidroelectrica sa livreze o cantitatea mare de energie pe piata reglementata, unde preturile sunt stabilite de ANRE, dar in conditiile secetei si a declararii situatiei de forta majora, compania a ajuns la o productie extrem de redusa.

Potrivit lui Borza, costul de productie a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh. Totodata, ANRE obliga compania sa vanda energie pe piata reglementata la 71 lei pe MWh.

"Hidroelectrica trebuie sa dea 5,5 TWh de electricitate pe piata reglementata, unde sustinem industrii parazitare, la pretul de 71 lei pe MWh. (...) Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel si transportatorul de energie Transelectrica. Industriile parazitare mananca 8 TWh de energie la pretul platit de populatie", a continuat seful Euro Insol.

Borza a adaugat ca prin denuntarea a sase contracte bilaterale, compania a castigat o cantitate de 7,5 TWh de electricitate, echivalenta cu peste jumatate din productia estimata pe acest an. Cu toate acestea, in acest an Hidroelectrica va inregistra o productie de 13 TWh, un minim istoric, din cauza secetei.

"Acum, in situatia de forta majora, vindem doar cat producem. Anul trecut a trebuit sa scoatem din vistierie 750 milioane de lei ca sa cumparam energie pentru a onora contractele, din cauza ca forta majora a fost declansata foarte tarziu", a spus Borza.

Compania de stat Hidroelectrica a activat saptamana trecuta clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri