Decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului pare a fi o sabie cu doua taisuri, intrucat reduce perspectiva de suspendare a acordului preventiv de catre Comisia Europeana, dar nu ofera o solutie la conflictul politic, considera William Jackson, analist la Capital Economics.
"Pare ca decizia Curtii Constitutionale este un fel de sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, faptul ca decizia Curtii Constitutionale este impotriva Guvernului poate reduce criticile din partea Comisiei Europene (care a avertizat guvernul fata de presiunile asupra Curtii) si reduce perspectiva ca CE sa suspende acordul preventiv. Pe de alta parte, nu ofera o solutie la conflictul politic care a afectat Romania in ultimele cateva luni", a declarat Jackson, citat de Mediafax.

El a aratat ca deocamdata reactia pietei a fost aproape inexistenta, leul nu s-a depreciat fata de euro, dar in viitor aceasta reactie va depinde in mare masura de evenimente.

"Daca premierul si presedintele vor putea ajunge rapid la un modus vivendi, increderea din piata se poate imbunatati. Totusi, avand in vedere divergentele dintre Ponta si Basescu, precum si comentariile premierului, faptul pare improbabil", a apreciat Jackson.

In cel mai pesimist scenariu, in care tensiunile politice se vor inflama, iar viitorul acordului preventiv va fi pus sub semnul intrebarii, este probabil ca investitorii sa isi retraga banii din Romania, provocand o depreciere puternica a leului si o crestere a randamentelor obligatiunilor, considera analistul.

"Viitorul acordului preventiv ar putea deveni indoielnic in mai multe situatii, spre exemplu daca Parlamentul va incerca din nou sa il inlature pe Basescu (in special daca va pune presiune pe Curtea Constitutionala), daca va exista un blocaj politic, sau daca Guvernul va incerca sa isi creasca popularitatea inaintea alegerilor, prin relaxarea politicii de austeritate", avertizeaza Jackson.

Chiar daca aceste riscuri nu se vor materializa, Romania ar fi lovita de incertitudini, intrucat investitorii vor fi mai putin interesati sa aduca bani in tara. Faptul ar pune noi presiuni asupra leului si ar provoca cresterea costurilor de imprumut. Intre timp, economia reala ar fi afectata de reducerea activitatilor de afaceri si a increderii populatiei, care va limita consumul.

Deocamdata, Banca Nationala a Romaniei este probabil sa intervina in continuare pentru protejarea leului, iar nivelul rezervelor valutare pare adecvat. Totusi, factorul major este ca bufferele Romaniei de protejare fata de probleme si mai mari, generate de agravarea crizei din zona euro, sunt erodate, a notat Jackson.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si a mentionat ca la data publicarii deciziei in MO Traian Basescu isi reia atributiile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri