Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic dupa punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda, a declarat marti presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori. "Cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, energia produsa in hidrocentrale si cea pe baza de carbuni, am putea asigura independenta energetica a tarii", a spus Zsombori, la o conferinta pe tema politicii nationale de securitate nucleara. Mai mult, Zsombori a precizat ca punerea in functiune a celor doua reactoare, programata dupa aderarea la UE, va insemna o responsabilitate sporita a aplicarii normelor de securitate nucleara.

Cel de-al doilea reactor de la Cernavoda este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007, moment in care centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate. Aceasta in conditiile in care productia de energie nucleara a fost, in anul precedent, de doar 9,3%. Pentru lucrarile la aceasta a doua unitate, Ministerul Finantelor va imprumuta 10 milioane de euro centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, imprumut ce va fi contractat in regim de urgenta si va fi pe termen scurt.

Pe de alta parte, pentru reactoarele 3 si 4 Ministerul Economiei va propune in curand Guvernului construirea lor simultana, proiect ce necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Mai mult, costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro, iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati este anticipat la 30 euro/MWh-35 euro/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%.

Franta isi asigura 80% din necesarul energetic

Exemplul cel mai apropiat de cazul romanesc este cel al Frantei care, cu aproape 70 de reactoare nucleare de diverse puteri, isi asigura circa 80% din necesarul de energie electrica national, fiind, pe acest sector, independenta de ce se intampla in regiune. In schimb, Italia, din cauza unei perceptii negative a cetatenilor fata de necesitatea dezvoltarii energiei reactoare, este dependenta energetic de Franta.

De fapt, in prezent, doua treimi din populatia globului traieste in tari unde centralele nucleare sunt o parte esentiala a sistemului energetic industrial.

Cele mai dezvoltate astfel de sisteme sunt in Europa, unde reactoarele nucleare genereaza 30% din electricitate si Statele Unite, care isi asigura, din aceeasi sursa, cam 20% din necesar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri