Integrarea Romaniei in UE va duce la cresterea numarului celor care vor pleca sa munceasca in strainatate
Aproximativ 41.000 romani vor merge la munca in Marea Britanie, dupa integrarea in Uniunea Europeana de anul viitor, estimeaza un studiu britanic al Institutului pentru Politici Publice din Marea Britanie (IPPR), citat de Rompres. Romanilor care vor merge in Marea Britanie la munca li se vor alatura 15.000 de bulgari, estimeaza studiul citat. Acelasi fenomen s-a intamplat dupa accesul ultimelor intrate in UE in mai 2004, cand peste 300.000 de est-europeni au primit slujbe in Regatul Unit, peste jumatate dintre acestia fiind din Polonia.

Studiul IPPR a mai precizat ca, desi Romania si Bulgaria sunt mai sarace decat tarile intrate in mai 2004, cei mai multi muncitori din cele doua tari vor alege in continuare sa mearga la munca in Italia, Spania si Grecia, datorita distantei si faptului ca acele tari au deja mari comunitati de romani si bulgari. Astfel, numarul romanilor si bulgarilor care vor ajunge in Marea Britanie va fi mai redus decat cel al muncitorilor veniti din statele intrate in mai 2004.

Doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia, dintre membrele UE, au granitele deschise pentru muncitorii din tarile est-europene noi membre. Marea Britanie continua sa monitorizeze piata muncii, luand in calcul si viitorul aflux din Romania si Bulgaria.

Nu exista nici o dovada ca afluxul de muncitori din tarile noi membre va avea un impact major asupra somajului, a declarat de la ministerul britanic pe problemele emigrarii, Tony McNulty. Este sigur ca muncitorii estici vor avea insa un rol important in reducerea inflatiei, cresterea economica, reducerea multor costuri si pastrarea unei rate a dobanzii de referinta scazuta, a relevat un studiu al Ernst & Young Item Club.

Forta de munca din Est va aduce o crestere de 0,2 procente economiei Marii Britanii pentru anul in curs si 0,4 la suta pentru anul viitor, a estimat Item Club, esticii urmand a aduce 300 milioane lire sterline la Trezoreria britanica, in anul curent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri