Romania a coborat in acest an cu o pozitie, pana pe locul 78 din 144 de tari, intr-un top privind competitivitatea economica realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), si ocupa penultimul loc in UE, devansand numai Grecia.
Competitivtatea economiei romanesti este surclasata atat de tarile vecine Ungaria, Bulgaria si Ucraina, cat si de Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan si Turcia, potrivit Mediafax.

Romania este urmata in top de Botswana, pe locul 79, iar state precum Muntenegru, Sri Lanka, Filipine sau Panama devanseaza economia romaneasca dupa criteriile competitivitatii.

Dintre statele UE, singurul situat sub Romania in top este Grecia, o economie care a pierdut circa 20% din PIB dupa cinci ani de recesiune, devastata de criza datoriilor de stat.

In zona Europei Centrale si de Est, cea mai bine plasata este Austria (16), urmata de Cehia (39), Polonia (41), Lituania (45), Letonia (55), Slovenia (56), Ungaria (60), Bulgaria (62), Rusia (67) si Slovacia (71).

Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 64 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia - pozitia 106, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2012-2013, publicat miercuri de WEF.

Criteriile privind eficienta se refera la accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.

Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.

In privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum gradul de dezvoltare institutionala, infrastructura, mediul macroeconomic si accesul la servicii de sanatate si educatie primara, Romania se plaseaza pe locul 90 in lume, potrivit raportului.

Cea mai competitiva economie din lume este Elvetia, urmata de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong si Japonia, potrivit raportului WEF.

Franta se gaseste pe locul 21, Canada pe 14, urmata de Norvegia si Austria, China pe 29, Spania pe 36, iar Italia pe 42.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri