Romania este in grafic pentru atingerea deficitului comercial estimat pentru 2006 la 13,12 miliarde de euro de catre Comisia Nationala pentru Prognoza. Desi valoarea deficitului comercial din primele trei luni ale acestui an este mai mica de 25% din totalul estimat, importurile au o valoare mai mica la inceput de an
Deficitul comercial al Romaniei in primul trimestru din 2006 a fost de 2,354 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Aceasta valoare este cu 49,49% mai mare decat cea inregistrata in perioada similara din 2005, cand valoarea deficitului comercial a fost de 1,5746 miliarde de euro, importurile majorandu-se in primul trimestru al acestui an cu 6,5 procente peste rata de crestere a exporturilor.

Importurile im primele trei luni din 2006 au insumat 8,5666 miliarde de euro, in crestere cu 28,4 procente comparativ cu primul trimestru din 2006. Cea mai mare pondere in importuri o detin produsele din categoriile masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice; aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile si produsele minerale (titei, carbune, ciment etc).

Exporturile realizate in trimestrul I 2006 au fost de 6,2126 miliarde de euro, valoarea acestora fiind cu 21,9% mai mare fata de trimestrul I 2005, potrivit datelor INS. Categoria de produse cu cea mai mare pondere in exporturi este, ca si la importuri, cea a masinilor si dispozitivelor mecanice, la mica distanta aflandu-se articolele de imbracaminte si materialele textile. Comparativ cu perioada similara din 2005, cea mai crestere in exporturi au inregistrat-o mijloacele de transport, a caror exporturi au crescut cu 60,3%.

Italia, Germania si Franta - tarile cu care intretinem schimburi comerciale intense

Din datele transmise de INS mai reiese ca Italia, Germania, Franta si Turcia sunt tarile din care importam cel mai mult, in acelasi timp acestea fiind si in topul tarilor in care exportam produse. Tarile partenere situate pe primele locuri in derularea importurilor din trimestrul I din 2006, au fost Italia (14,2% din total importuri), Germania (14,0%), Federatia Rusa (10,5%) si Franta (7,0%), in timp ce in Italia (19,0% din total exporturi), Germania (15,2%), Franta (7,3%) exportam cel mai mult.

Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) in trimestrul I 2006, comparativ cu trimestrul I 2005, a crescut cu 24,4%, ponderea importurilor din tarile Uniunii Europene in totalul importurilor fiind de 60,2%. In acelasi timp, valoarea exporturilor catre tarile UE in primul trimestru din 2006, comparativ cu trimestrul I 2005, a crescut cu 18,8%, ponderea acestora reprezentand 68,5% din totalul exporturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri