CNS "Cartel Alfa" solicita premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare deschisa, modificarea radicala a procesului de privatizare, cu garantii privind continuarea activitatii pe termen lung si evitarea situatiilor in care cei care cumpara actioneaza preponderent pentru recuperarea investitiei.
Modificarea este necesara, in opinia sindicalistilor, pentru ca procesul de privatizare sa devina intr-adevar un succes si sa elimine structurile speculative, relateaza Mediafax.

"Va solicitam ca, in procesele de privatizare, guvernul sa se asigure ca acele companii privatizate isi vor continua activitatea pe termen lung, evitandu-se situatiile in care cei care cumpara actioneaza preponderant in scopul recuperarii investitiei si in directia inchiderii activitatii, pentru a elimina concurenta din sectorul de piata detinut de aceasta. Edificator este cazul de la Tepro Iasi, dar si recenta evolutie a situatiei la Combinatul Siderurgic Galati, precum si cazurile recent aparute la companiile detinute de Mechel si, in particular, Uzina de la Campia Turzii", se arata in scrisoarea deschisa transmisa Mediafax.

Sindicalistii mai spun ca privatizarea trebuie sa permita realizarea fluxului de productie, si nu vanzarea pe bucatele, care pune in pericol activitatea, dand exemplu vanzarea Oltchim separat de Arpechim, lipsa majorarii de capital si vanzarea creantelor tot separat.

"Situatia este similara si in cazul actiunii de privatizare a CFR Marfa si a Companiei Tarom", sustin semnatarii scrisorii deschise.
CNS "Cartel Alfa" mai solicita renuntarea la privatizari prin vanzare imediata, ceea ce da posibilitate speculatiilor, sugerand ca acestea sa se faca, in prima faza, prin aport de capital pana la 49 la suta, cu cedarea administrarii pe cinci ani.

Sindicalistii ii amintesc premierului Ponta ca problema ocuparii fortei de munca, implicit crearea de locuri de munca, este marea batalie pe care trebuie sa o duca.

"In acest sens, ar trebui declansata o dezbatere publica, in principal cu partenerii sociali reprezentativi, cu toate partidele politice parlamentare, pentru a gasi solutii si a avea continuitate in aplicarea lor. Consiliul National Tripartit de Dialog Social este o institutie care trebuie folosita in acest scop. Unul dintre subiecte ar putea fi discutarea masurilor de acordare a unor preturi preferentiale pentru marii consumatori, dar cu conditionari clare, unele obligatorii: interzicerea revanzarii, asigurarea unei productii proprii minime si asigurarea unui numar minim de personal", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Sindicalistii subliniaza ca inteleg necesitatea privatizarilor ca forma de crestere a eficientei in gestionare, dar atrag atentia ca privatizarea in perioada de criza implica o mai mare responsabilitate pe care factorul decizional trebuie sa si-o asume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri