Normele metodologice privind plata TVA la incasare vor fi preluate din Suedia si Slovenia, tari care au identificat deja problemele ce pot aparea in implementare pentru ca sistemul se aplica in mod obligatoriu din anul 2008, a declarat Liviu Voinea, secretar de stat in Finante, informeaza Mediafax.
"Normele metodologice pentru plata TVA la incasare le luam din Slovenia si Suedia, cele doua tari europene care le aplica in mod obligatoriu din 2008. De la 1 ianuarie, probabil ca vor fi si alte state care vor aplica obligatoriu. Nu vrem sa inventam roata, preluam de acolo normele, cu mici adaptari specifice pietei locale", a spus Voinea.

El a precizat ca saptamana viitoare va face o vizita in Slovenia, iar peste doua saptamani va merge in Suedia.
"Scopul este sa avem normele adoptate pana la mijlocul lunii octombrie", a spus Voinea.

El a adaugat ca daca normele de aplicare nu ar fi functionat bine in Suedia sau Slovenia, ar fi fost abrogate.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanta, introducerea sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimarilor Guvernului, plata TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 va conduce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei.

Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri