Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va solicita acordul Guvernului pentru inchiderea a 50 de mine si incetarea activitatii la alte 23 de exploatari pana la sfarsitul anului. Aceste masuri necesita fonduri de circa 430 milioane dolari. Pana in prezent au fost inchise 142 mine dintr-un total de 408 exploatari neviabile.

Pentru accelerarea procesului de inchidere a minelor, MEC va propune Guvernului sa aprobe reorganizarea Conversmin, societate specializata in conservarea si inchiderea minelor, intr-o structura cu patru filiale teritoriale. "Reorganizarea Conversmin este necesara deoarece in prezent ne confruntam cu o mare intarziere in procesul de inchidere a minelor", au afirmat sursele citate. In urma reorganizarii, bugetul societatii va fi suplimentat cu 20 milioane lei.

MEC va solicita si suplimentarea bugetelor companiilor miniere cu cel putin 100 milioane lei (peste 35 milioane de dolari), pentru a acoperi cheltuielile efectuate de acestea pentru paza exploatarilor, remedierea defectiunilor si intretinerea instalatiilor.

Numarul posturilor din industria miniera a fost redus, incepand cu 1997, de la 175.879 persoane la 48.519 angajati. In acest an urmeaza sa fie disponibilizati alti 11.000 de salariati, cu 2.500 de persoane mai mult fata de 2005, in special in zone monoindustriale precum Balan, Borsa, Anina, Brad, Calan.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dafora si Condmag castiga 15% pe Bursa