"Eforturile facute lunar pentru predarea listelelor salariale la institutiile avizate nu corespund unui stat industrial modern", a declarat pentru Rompres presedintele AHK, Dirk Rutze.
       
Acesta a apreciat introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta, desi controlul fiscal se deruleaza, in opinia sa, dupa forma, si nu dupa fond, iar "aplicarea dreptului fiscal nu are loc intotdeauna in favoarea contribuabilului".
       
Oficialul german apreciaza ca fenomenul coruptiei ar putea fi combatut doar prin cresterea veniturilor unor paturi largi ale populatiei si o aliniere a scalei de valori ale acesteia la nivelul standardelor central-europene precum si prin dezvoltarea durabila a sistemului juridic.
       
"Coruptia atrage dupa sine dezvoltarea deficitara a unei economii de piata, intrucat deciziile nu sunt luate in mod obiectiv. Obiectivul principal al intregii natiuni este sa mentina cat mai reduse consecintele acestei dezvoltari defectuoase", a subliniat Dirk Rutze, precizand ca investitorii germani saluta eforturile conducerii Romaniei de a combate coruptia.
       
Reprezentantul oamenilor de afaceri germani este de parere ca Romania va putea suporta costurile integrarii.
       
"Este eronat a se vorbi despre costuri ale integrarii, deoarece acestea sunt in mare parte investitii ale Romaniei in propriul viitor, investitii realizate cu sprijinul Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul va finanta Romania cu circa doua miliarde euro, pentru a da tarii posibilitatea de a-si dezvolta o infrastructura conforma cu standardele europene in toate sectoarele ", a mai spus acesta.
       
Rutze este de parere ca IMM-urile ar putea avea o sansa de supravietuire dupa aderare daca se va investi puternic in cercetare-dezvoltare si calificarea personalului.

"Conducerea tarii trebuie sa dezvolte rapid masuri de sprijinirea IMM-urilor, incepand cu dezvoltarea produsului si calificarea personalului pana la transferul de tehnologie", a precizat Dirk Rutze.
       
Acesta a dat exemplul unor economii dezvoltate precum cea a Germaniei, Frantei dar si Italiei care au avut de depasit greutati comparabile cu ale Romaniei din prezent. Acest lucru s-a produs ca urmare unor "decizii pertinente" care au dus la dezvoltarea proiectelor de promovare economica.
       
Germania este unul dintre primii parteneri comerciali ai Romaniei, cu un volum total al comertului bilateral de de peste sapte miliarde euro, in 2005. in ierarhia investitorilor straini in Romania, Germania detine locul patru, cu un volum total al investitiilor directe de peste un miliard euro. Cel mai atractiv domeniu a fost producerea si alimentarea cu energie.