Bauturile alcoolice medii si ieftine se vor scumpi cu circa 30 - 35 la suta in urma intrarii in vigoare a taxei pe viciu de la 1 mai, potrivit reprezentantilor producatorilor de bauturi alcoolice.
"Scumpirea va fi de circa 30 - 35 la suta la bauturile alcoolice, ceea ce va duce, adaugand TVA-ul si alte taxe, la circa 20.000 de lei pentru o bautura care costa 100.000 de lei", a declarat marti, pentru Rompres, prim-vicepresedintele Patronatului din industria de profil - Garant, Mircea Todea.
       
Acesta a precizat ca aplicarea taxei pe viciu nu este o masura care ar contribui la scaderea consumului de alcool in randul minorilor, deoarece masura nu acopera berea si vinul, doua produse la fel "cautate" de studenti sau elevi.
       
"Este o masura preferentiala, deoarece nu se aplica la bere sau vin care sunt foarte cautate. Bauturile alcoolice vor fi astfel preparate ilegal si va creste contrabanda", a spus Todea.
       
Reprezentanul Garant a explicat ca scumpirea bauturilor alcoolice se va resimti in circa doua saptamani atunci cand unii producatori isi vor epuiza produsele aflate pe stoc.
       
Taxa pe viciu nu va produce insa cresterea preturilor la bauturile premium importate.
       
"Noi ne situam pe un palier de pret foarte ridicat si nu vom mai putea scumpi aceste bauturi. Astfel vom pierde din profitabilitate", a explicat directorul general pentru Romania al distribuitorului de bauturi alcoolice, Allied Domecq, Tudor Furir. Allied Domecq importa marcile Ballantine's, Teachers, Jack Daniels, Beefeater sau Finlandia.
       
Reprezentantul Allied Domecq a spus ca, la momentul aderarii, companiile importatoare ale unor marci premium vor recastiga teren deoarece vor disparea taxele vamale si vor putea sa concureze mai usor la pret cu marcile locale.
       
Taxa pe viciu pentru bauturile alcoolice este de 200 de euro la hectolitrul de alcool pur sau doi euro pe litrul de alcool pur. De asemenea, companiile care vor avea incasari din drepturile de publicitate vor trebui sa dea 12 la suta din valoarea acestora.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si