Esecul liderilor din Statele Unite si Europa de a-si rezolva problemele fiscale ameninta o recuperare a economiei mondiale deja lenta si aflata in dificultate, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Fondul a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale in anul urmator si a oferit argumente criticilor austeritatii, afirmand ca guvernele au subestimat sistematic impactul cresterilor de taxe si reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic.

Institutia internationala se asteapta acum ca economia sa creasca cu 3,6% anul urmator, dupa ce in iulie anticipa 3,9%. Aceasta prognoza presupune, insa, ca Statele Unite va lua masuri pentru a impiedica un proces automat de renuntare la reduceri de taxe si de introduceri de taieri ale cheltuielilor, in timp ce in zona euro statele vor urma planul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni si se vor angaja la reforme economice si integrare mai stransa.

"O problema cheie este daca economia mondiala loveste un nou val de turbulente intr-o recuperare despre care se anticipa ca va fi lenta si dificila sau daca actuala incetinire are o componenta de durata mai lunga. Raspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA si Europa de a face fata provocarilor economice pe termen scurt", se arata in raportul Prognoza Economica Mondiala a FMI.

Incertitudinile economice vor continua sa afecteze activitatea atat in economiile emergente cat si in cele avansate, afirma Fondul, care ramane, insa, mai optimist in privinta Chinei.

Estimarile de crestere economica pentru China au fost inrautatite cu cate 0,2 puncte procentuale pentru acest an si pentru 2013, la 7,8%, respectiv 8,2%.

Potrivit Fondului, noi analize arata ca presupunerile guvernelor privind impactul consolidarii fiscale asupra cresterii au fost prea optimiste, iar reducerile vor avea un impact mai puternic asupra PIB decat au luat in calcul estimarile economice ale acestora.

Dovezi din 28 de tari arata ca multiplicatorii fiscali, folositi de guverne pentru a evalua efectul reducerilor de cheltuieli asupra cresterii, au subestimat impactul asupra economiei, afirma FMI.

"Multiplicatorii folositi la generarea prognozelor de crestere au fost sistematic prea redusi inca de la inceputul marii recesiuni", arata FMI. Un multiplicator mai mic indica un impact mai redus al consolidarii fiscale.

Analiza a influentat politicile recomandate de Fond pentru tarile cu programe FMI, a indicat economistul sef al Fondului, Olivier Blanchard. Oficialul a citat relaxarea recenta, de catre Troika creditorilor externi, a tintelor de deficit bugetar pentru Portugalia.

Potrivit FMI, documente transmise Fondului sugereaza ca guvernele au folosit multiplicatori fiscali de circa 0,5 pentru a calcula impactul masurilor de austeritate. Un multiplicator de 0,5 inseamna ca fiecare dolar taiat din cheltuielile publice scade activitatea economica cu 0,5 dolari.

"Rezultatele noastre au indicat ca multiplicatorii au fost, de fapt, in zona 0,9-1,7 de la marea recesiune", potrivit FMI.
Multiplicatorii fiscali sunt mult mai mari, intrucat impactul reducerilor de cheltuieli nu a putut fi compensat de o politica monetara mai relaxata.

"Suntem intr-o perioada in care multe tari se afla intr-o capcana a lichiditatii, iar politica monetara este mult mai constransa decat in perioade normale", a spus economistul sef.

Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, iar anul urmator de la un avans de 0,7%, anticipat in iulie, la 0,2%.

O recuperare anul urmator va necesita controlul crizei fiscale si progrese catre o integrare fiscala si bancara in uniunea monetara.

Daca liderii europeni nu vor face aceste progrese, perspectivele vor fi mult mai slabe, economii solide ca Germania urmand sa intre in recesiune, in timp ce tarile cu situatie mai slaba, precum Italia si Spania, vor consemna contractie de pana la 7%.

Fondul se asteapta ca sapte din cele 17 state din zona euro sa inregistreze contractie in acest an si sase anul urmator.

Economia Italiei se va contracta cu 2,3% anul acesta si cu 0,7% anul urmator, fata de prognozele pentru contractie de 1,9% si 0,3% din iulie. Pentru Spania, Fondul a mentinut estimarea de contractie de 1,5% pentru anul acesta si a inrautatit-o pe cea pentru anul urmator, de la 0,6% la 1,3%.

FMI estimeaza pentru Grecia cele mai mari scaderi economice, de 6% in acest an si de 4% anul urmator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri