Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Alvin E. Roth (foto), de la Universitatea Harvard, si Lloyd S. Shapley, de la Universitatea din California, pentru "teoria alocarilor stabile si practica designului de piata", a anuntat, luni, Comitetul Nobel.

Printre favoritii la castigarea premiului pentru economie in acest an s-au aflat americanul Robert Shiller (Universitatea Yale), Kenneth Rogoff (Harvard), Carmen Reinhart (Harvard) si Paul Romer, cunoscut pentru cercetarea asupra diferitelor tipuri de crestere economica, informeaza Mediafax.

Un grup restrans de universitati americane de elita, Chicago, Columbia, Princeton, Harvard si MIT, se lupta de obicei intre ele pentru prestigiosul premiu.

Anul trecut, premiul Nobel pentru economie a fost castigat de americanii Thomas Sargent si Christopher Sims, pentru progresul inregistrat in cercetarea relatiilor dintre masurile de politica economica si impactul lor asupra economiei reale.
Premiile anuale pentru realizari notabile in domeniile fizicii, chimiei, medicinei, pacii si literaturii au fost stabilite in testamentul lui Alfred Nobel, care a inventat dinamita, iar primele premii au fost acordate in 1901.

Premiul pentru economie a fost infiintat de banca centrala a Suediei in 1968. Printre laureati se numara Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow si Gunnar Myrdal.

Sursa foto: Yeshiva University


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania a avut al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE in 2018