Principala atractie pe care o reprezinta terenurile agricole din Romania pentru investitorii straini este legata de calitatea solului, care nu a suferit din cauza agriculturii chimizate, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"O oportunitate pe care o are Romania se refera la calitatea solului si la proprietatile pe care le au terenurile din Romania. Acest lucru probabil ca atrage foarte mult privirile si investitorilor straini, care astazi sunt prezenti in Romania", a afirmat Constantin, la o conferinta de presa.

Constantin crede ca spre deosebire de alte state membre UE, terenul agricol romanesc nu a suferit atat de mult din cauza agriculturii chimizate.

"Acest lucru ne creeaza posibilitatea de a vorbi despre agricultura ecologica si produsele bio, pe care le putem obtine din terenurile din Romania fara un efort foarte mare", a adaugat ministrul Agriculturii.

In prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel national sunt administrate de cetateni sau firme straine.

Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.

Exista depozite in Romania care sunt goale, pentru ca produsele nu ajung la ele

"Am constatat ca sunt depozite care s-au construit in Romania, dar din pacate multe dintre ele sunt goale, pentru ca producatorii nu au aceasta obisnuinta de a merge cu produsele catre centrele de colectare", a spus mai spus Constantin.

Ministrul a afirmat ca in Romania lipsesc si "acele cooperative" care sa valorifice marfa producatorilor care nu pot negocia direct cu hipermarketurile.

El a anuntat ca in luna noiembrie ministerul va deschide o noua sesiune de finantare in care atat cooperativele sa fie eligibile, cat si investitorii care vor sa faca centre de colectare.

"Daca vom deschide si vom infiinta noi centre de colectare, trebuie sa ne asiguram ca vom avea si marfa pentru ele, si de aceea am pus o conditie de eligibilitate de a fi asociati cu producatorii agricoli cei care vor sa devina comercianti in aceasta zona", a mai spus ministrul Agriculturii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Zeci de licee agricole vor face schimb de experienta cu Olanda