Schimburile comerciale romano- bulgare au crescut cu 25 la suta, in 2005, pana la 1,1 miliarde dolari (900 milioane euro), iar anul acesta volumul comertului bilateral va depasi un miliard euro, a declarat, pentru Rompres, Secretarul I pe probleme economice si comerciale de la Ambasada Bulgariei in Romania, Atanas Stamov.

"Avand in vedere tendinta din 2005 putem estima ca vom trece de un miliard euro, poate chiar mai mult', a explicat Stamov. In perioada mentionata, exportul Romaniei in Bulgaria s-a cifrat la 547 milioane euro, in timp ce importul a fost de 356 milioane euro.

Oficialul bulgar considera ca raportul Uniunii Europene din luna mai, care vizeaza Romania si Bulgaria, va avea stegulete galbene, dar va unul pozitiv.

'O sa avem si stegulete galbene, cred ca va fi un raport pozitiv pentru ambele tari cu niste recomandari ce trebuie facute pana la 1 ianuarie 2007, in special pe cateva domenii mai dificile, domenii in care vom primi si recomandari', a spus Atanas Stamov, fiind optimist cu privire la aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007.

Acesta a apreciat ca impactul social al aderarii va fi mai greu de suportat, pe termen scurt, in conditiile in care politicile salariale vor fi unele restrictive, cu tendinta de crestere, dar nu cu aceeasi viteza cu care vor creste preturile, care vor ajunge aproape la acelasi nivel cu cele din UE (cel al utilitatilor si al combustibililor este aproape cu cel din UE).

'Impactul pe termen lung va fi unul pozitiv, cu eforturi care trebuie facute acum', a adaugat oficialul bulgar. Stamov este de parere ca o mare parte dintre IMM-urile din cele doua tari (intre 10-20 la suta) vor intampina dificultati mari dupa aderare, acest lucru datorandu-se concurentei si lipsei lor de dorinta de a fi competitivi.

'Aproape toate tarile au avut probleme cu IMM-urile, unii mai mari altii mai mici. intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa faca eforturi acum, pentru a ajunge la nivelul competitiv, care sa le permita sa supravietuiasca dupa aderare', a mentionat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri