Banii din taxe stau degeaba

Statul a incasat in primul trimestru 24 de miliarde de lei si a cheltuit numai 21,8 miliarde de lei

Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru un excedent de 0,68% din PIB, rezultat din venituri de 24 de miliarde de lei si cheltuieli de 21,8 miliarde de lei, arata executia bugetara pe primul trimestru. La un curs de 3,5 lei pentru un euro, rezulta ca suma de bani strinsa doar in primele trei luni ale anului, pe care statul nu a putut sa o cheltuiasca, se ridica la 628 de milioane de euro. Ponderea veniturilor in PIB a fost de 7,4%, iar cea a cheltuielilor s-a ridicat la 6,8%.Un excedent bugetar nu este considerat un lucru bun pentru o economie in ascensiune. Economistii vad in acesta un slab management al banului public.

Una dintre explicatiile acestui excedent este traditionala latenta a investitiilor statului la inceput de an. Pe de alta parte, veniturile au fost ceva mai bune decit s-au asteptat Finantele. In fapt, veniturile din primul trimestru au stat la baza imbunatatirii estimarilor privind incasarile la rectificarea bugetara. Pentru acest an, Guvernul a programat, initial, un deficit bugetar de 0,5% din PIB. Dupa rectificarea bugetara aprobata luna trecuta, tinta a fost majorata la 0,9% din PIB.

Prin rectificare, cheltuielile au fost suplimentate cu 3,3 miliarde de lei (1% din PIB), cresterea veniturilor fiind estimata la doua miliarde de lei (0,6% din PIB).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5129&art=12325&cHash=eaa7ce0a92

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!
Setari Cookie-uri