Dinarul sarbesc a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro (6,8%) in primele zece luni din 2012, urmat de leul moldovenesc cu 5,5% si, de leul romanesc cu o scadere de 5,3%; in ceea ce priveste monedele din UE, leul ramane singura moneda care s-a depreciat in comparatie cu moneda unica, arata o statistica a brokerilor de la Noble Securities.

„Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea Leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa. Scaderea Leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an”, a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o crestere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs si pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea; deficitul bugetar al Romaniei dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar somajul este in scadere fata de anul trecut.

In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in crestere, economia in scadere etc. In acelasi timp, Republica Moldova se confrunta cu un val de criza, inclusiv pe fondul secetei accentuate din acest an.

Forintul maghiar si zlotul polonez raman monedele din Europa cu cele mai mari castiguri fata de Euro, dupa primele zece luni, de 9,2% si, respectiv, 7,3%.

“O evolutie interesanta o are Lira turceasca, destul de putin afectata de situatia tensionata din regiunea sa, aceasta marcand pe pietele financiare o apreciere de cca 4,6% fata de Euro in acest an. Potentialul economic al Turciei este atat de interesant pentru investitori, incat se pare ca eclipseaza alte evenimente”, a precizat Victor Safta.

Turcia este pozitionata strategic la “granita” dintre Europa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, fapt ce faciliteaza reorientarea exporturilor din UE catre alte piete. Economia Turciei este a 16-a in lume, crescand accelerat in ultimii ani (9% in 2010 si 8,5% in 2011). Riscul supraincalzirii economiei a fost disipat in 2012, cresterea economica prevazuta fiind in jurul valorii de 3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"