Romanii care activeaza in mediul privat au ajuns la o saturatie in privinta politicii actuale de pe Dambovita, dupa ce timp de peste 22 de ani au fost condusi de aceeasi oameni incapabili.
Astfel, o mana de antreprenori si manageri s-au gandit sa ofere o alternativa la politica actuala din Romania.

Satui de circul zilnic din institutiile statului, acestia au lansat oficial, astazi, Reteaua Politica, o noua miscare in politica romaneasca. Organizatia s-a nascut spontan in februarie 2012, ca raspuns la o serie de probleme concrete din realitatea romaneasca.

“De 22 de ani credem ca traim intr-un sistem politic in care oameni de acelasi calibru s-au obisnuit sa ne conduca. Romania face cu greu fata crizei deoarece clasa politica nu isi asuma nicio responsabilitate privind guvernarea”, a precizat Alin Alecu, unul dintre membrii Consiliului Reprezentativ al miscarii Reteaua Politica.

El spune ca urmatorul pas in existenta organizatiei este transformarea in partid politic si participarea la alegerile din 2016, intrucat “jocul este pe teren si daca stai in tribune nu realizezi nimic”.

Reteaua Politica are un format atipic in peisajul politic romanesc - activeaza printr-un portal online si are o structura piramidala, care garanteaza transparenta activitatii si independenta de opinie a fiecarui membru.

Prima Linie a Retelei Politice este Consiliul Reprezentativ, format din 10 membri, iar urmatoarele linii au de 10 ori mai multi membri decat precedenta. Fiecare membru, cu exceptia celor din prima Linie, au obligatia de a aloca un vot unuia dintre membrii Liniei superioare. In acest fel, la alegerile realizate odata la 3 luni, in functie de numarul de voturi, ierarhia Retelei Politice se schimba. Totodata, 20% din membrii fiecarei Linii care au obtinut cele mai putine voturi retrogradeaza la un nivel inferior.

Octavian Marian, cel care a avut ideea infiintarii Retelei Politice spune ca, din punct de vedere al orientarii politice, in Consiliul Reprezentativ 8 oameni sunt de dreapta si 2 de stanga.

“Suntem o organizatie care actioneaza in interesul tarii si vrem sa adunam in randul nostru oameni care gandesc diferit. Scopul nostru este ca oamenii de rand sa-si impinga reprezentantii in Parlament”, a aratat Octavian Marian.

De altfel, el a declarat ca din punctul sau de vedere premierul nu ar trebui sa faca parte dintr-un partid politic, in timp ce Alin Alecu a mentionat ca un prim-ministru trebuie sa fii condus cel putin 3 ani o companie privata inainte de a ajunge in aceasta functie.

In prezent, Reteaua Politica numara 65 de membri.

Ce masuri de reformare a clasei politice propun membrii Retelei Politice


1. Proiect legislativ pentru o noua lege a partidelor politice


Prin acest proiect se urmareste posibilitatea ca un grup de oameni cu viziune comuna, membri ai unei comunitati care le impartaseste valorile, sa poata avea acces la alegeri si chiar sa fie alesi in Parlamentul Romaniei de catre propria comunitate. Reteaua Politica considera ca 250 de oameni sunt necesari pentru a sustine infiintarea unui partid politic si nu 25.000 cat este pragul in acest moment.

2. Initiativa legislativa pentru responsabilizarea administratiilor locale in acordare ajutoarelor sociale pe baza de merit

Proiectul a pornit de la observatia ca valoarea nominala a ajutoarelor sociale acordate in Romania este in acest moment aproximativ egala cu deficitul bugetar al tarii si de la faptul ca acordarea asistentei sociale se face fara o evaluare prealabila a capacitatii de munca a celor asistati. In plus, se identifica folosirea acestei categorii de asistati sociali ca si masa de manevra in procesul politic.

3. Initiativa legislativa cu privire la finantarea partidelor politice

Propunerea tinteste sa creeze cadrul legislativ care sa asigure transparenta finantarii partidelor politice. Informatiile cu privire la sursele de finantare atrase, precum si cele legate de cheltuieli sa fie prezentate public pe pagina de web a acestora. Se urmareste totodata actualizarea lunara a acestor date si dezvaluirea identitatii persoanelor sau a firmelor care finanteaza un partid politic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri