Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au pregatit un plan de actiune pentru sustinerea cresterii economice in Europa Centrala si de Est (ECE) care include finantari de 30 miliarde euro in urmatorii doi ani, scrie Mediafax.
Tarile vizate sunt Romania, Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Planul are scopul de a atenua impactul crizei din zona euro asupra economiilor emergente din Europa, se spune intr-un comunicat transmis joi si semnat de presedintii celor trei institutii, Werner Hoyer, Jim Yong Kim si Sir Suma Chakrabarti.

Planul a fost dezvoltat sub incidenta Initiativei de la Viena si vizeaza revigorarea cresterii economice prin sustinerea de proiecte din sectorul privat si cel public, in domenii care includ infrastructura, investitiile corporatiste si sectorul financiar.

Grupul BEI s-a angajat sa participe cu minimum 20 miliarde euro, in timp ce Banca Mondiala a alocat 6,5 miliarde euro, iar contributia BERD este preconizata la 4 miliarde euro.

Institutiile financiare internationale au mai derulat in perioada 2009-2010 un plan asemanator, prin care si-au asumat angajamente de finantare de 24,5 miliarde euro in regiune, depasind tintele initiale, pentru a combate efectele crizei financiare mondiale asupra economiilor emergente europene.

Programul anuntat joi este diferit in mai multe privinte, se spune in comunicat.

Astfel, finantarile vor ajuta cresterea economica in special prin sprijinirea initiativelor de restructurare, consolidare si diversificare economica, prin intarirea competitivitatii economice pe termen lung prin inlesnirea accesului la credit pe termen indelungat, utilizarea injectiilor de capital acolo unde va fi necesar si posibil, mobilizarea de finantare pentru comertul la export si sustinerea reformelor de politica economica.

Suma alocata de BEI, banca de investitii a Uniunii Europene, vizeaza imprumuturi pe termen lung catre sectorul public si cel privat, in zone prioritate precum intreprinderile mici si mijlocii, energia regenerabila, inovatia si convergenta. Institutia va acorda atentie sporita mobilizarii de grant-uri UE si valorificarii fondurilor private si publice, precum si furnizarii de servicii de consiliere unde va fi necesar.

Banca Mondiala va participa la proiect prin institutiile membre ale grupului, respectiv Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), International Development Association (IDA), International Finance Corporation (IFC) si Multilateral Investment Guarantii Agency (MIGA). BIRD si IDA vor oferi finantare in sprijinirea politicilor economice si asistenta tehnica in tarile vizate in timp ce IFC va sprijini sectorul privat prin investitii si servicii de consultanta, in sectoare pentru cel bancar, infrastructura, productia manufacturiera, agribusiness, servicii si comert. MIGA va oferi servicii de asigurare impotriva riscurilor politice, sprijinind proiectele de investitii in toate sectoarele economice.

Contributia BERD presupune atat imprumuturi, cat si finantare prin injectii de capital si finantarea comertului pentru facilitarea integrarii regionale si cresterii economice prin export. Investitiile BERD vor fi insotite de "incurajarea" restructurarii si diversificarii economice, dar si imbunatatirii guvernantei corporative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri