Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a convocat conducerile societatilor din sistemul energetic national pentru o analiza privind respectarea legislatiei in vigoare pe piata libera a energiei si a modului de functionare a acestei piete. Ultimele rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului au indicat abateri de la reglementarile privind furnizarea si distributia energiei electrice, cu efecte negative asupra eficientei activitatii economice a producatorilor de energie electrica. In acest context, MEC va lua in perioada imediat urmatoare o serie de masuri radicale privind respectarea legalitatii si asigurarea eficientei economice a operatorilor cu capital de stat de pe piata libera a energiei electrice.

Intermediarii de energie au curentat la pret Electrica S.A.

Complexele energetice de la Rovinari si Turceni au livrat insemnate cantitati de energie electrica unor societati comerciale cu capital privat care, la randul lor, au revandut aceasta energie catre Electrica S.A. si S.D.F.E.E. Transilvania Nord.

Preturile practicate in relatiile contractuale cu acesti intermediari au fost sub cele utilizate de Electrica S.A., in conditiile in care selectarea acestor intermediari nu s-a bazat pe criterii care sa favorizeze competitia corecta pentru toti participantii la piata libera a energiei electrice, Electrica S.A. fiind clar defavorizata.

Complexul Energetic Turceni S.A a vandut in cursul trimestrului I 2006 energie electrica unor furnizori licentiati cu capital privat la preturi cu aproximativ 25% mai mici decat cele practicate uzual pe piata. In aceste conditii, acesti intermediari au putut revinde si catre Electrica S.A. energia electrica. In cursul trimestrului I 2006, respectivii intermediari au obtinut un profit estimat de peste 15.000.000 RON. In acest mod, C.E. Turceni a pierdut un potential profit egal cu suma mentionata mai sus, iar Electrica S.A. a fost clar defavorizata.

Tot pe piata libera, C.E. Turceni S.A. a livrat in aceeasi perioada de timp energie electrica societatii Electrica S.A. la preturi mai mari decat cele din domeniul reglementat cu 10 RON/MWh si cu aproximativ o treime mai mari decat cele utilizate in relatiile contractuale cu operatorii privati. In acest mod, consumatorii eligibili care beneficiaza de energie electrica furnizata de Electrica S.A. au platit tarife grevate de costurile mari de achizitie a energiei electrice efectuate de Electrica S.A. O serie de nereguli au fost constatate si la Rovinari si Hidroelectrica.

Primele masuri

Investigatiile Corpul de Control al Ministrului vor continua in colaborare cu directiile de specialitate privind respectarea prevederilor legale in domeniul productiei, distributiei si furnizarii de energie electrica la unitatile din subordinea MEC. In functie de constatarile si concluziile rezultate, vor fi schimbati din functie directorii generali si alti salariati cu functii de conducere si va fi modificata componenta consiliilor de administratie si a reprezentantilor AGA din unitatile subordonate ministerului.

Vor fi analizate de urgenta toate contractele in vigoare in cursul trimestrul II 2006 incheiate de producatorii de energie electrica cu toti beneficiarii de pe piata interna si vor fi renegociate unele clauze sau chiar reziliate unele contracte in functie de respectarea prevederilor legale si asigurarea unei eficiente maxime a societatilor comerciale cu capital de stat din cadrul Sistemului Energetic National.

Contractele bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si complexele energetice Turceni si Rovinari vor fi reziliate de urgenta.
Ministrul va emite un ordin pe baza caruia consiliile de administratie din unitatile de producere a energiei electrice vor intocmi proceduri privind modul de contractare si livrare a energiei electrice pe piata libera, exclusiv prin intermediul OPCOM.

Eventuale urmariri penale

Prin ordin al ministrului Economiei si Comertului, va fi creat un grup de lucru format din reprezentanti ai MEC si ANRE pentru elaborarea Codului etic al operatorilor de pe piata energiei electrice, nerespectarea prevederilor acestui Cod va intra sub incidenta sanctiunilor prevazute de legislatia specifica. Se are in vedere infiintarea unui Consiliu al bursei de energie electrica, care sa aiba in atributii si eliminarea eventualelor distorsiuni de pe piata concurentiala a energiei electrice. Pentru situatiile in care, in urma constatarilor efectuate in cadrul actiunilor de control, rezulta ca exista indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni prevazute de Codul Penal, documentatia necesara va fi transmisa organelor abilitate ale statului pentru continuarea cercetarilor si eventuala declansare a urmaririi penale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri