In evaluarea anuala Fondul Monetar International recomanda autoritatilor romane sa-si intensifice colaborarea cu BNR pentru sprijinirea procesului de dezinflatie

Economistii Fondului au remarcat conditiile structurale dificile in care Banca Nationala incearca sa realizeze obiectivul de inflatie propus pentru anul 2006. Printre greutatile intampinate raportul evidentiaza influxurile de capital, politica salariala "nesustenabila" si cresterea preturilor administrate. In timp ce rata de schimb a monedei nationale are o evolutie pozitiva, nivelul de competitivitate al Romaniei continua sa scada, precizeaza raportul.

In evaluarea anuala Fondul Monetar International recomanda autoritatilor romane sa-si intensifice colaborarea cu BNR pentru sprijinarea procesului de dezinflatie. Economistii Fondului au remarcat conditiile structurale dificile in care Banca Nationala incearca sa realizeze obiectivul de inflatie propus pentru anul 2006. Printre greutatile intampinate, raportul evidentiaza influxurile de capital, politica salariala "nesustenabila" si cresterea preturilor administrate. Recent, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca preturile administrate si majorarea accizelor ar putea provoca socuri semnificative in procesul de reducere a ratei inflatiei. " Ma astept la mai mult ajutor din partea celorlalte componente ale mixului de piata", a spus Isarescu.

Leul merge bine, economia nu

In timp ce rata de schimb a monedei nationale are o evolutie pozitiva, nivelul de competitivitate al Romaniei continua sa scada, precizeaza documentul. De aceea, considera specialistii Fondului, cresterea productivitatii si o politica salariala prudenta sunt masuri absolut necesare pentru a contrabalansa efectele unui leu puternic. In ceea ce priveste cursul leului fata de principalele valute, nivelul prognozat pentru sfarsitul anului este de 3,48 lei/euro si 2,94 lei/dolar. Conform datelor INS, in 2005 salariile au crescut mai accentuat decat productivitatea muncii. In timp ce indicele de productivitate a inregistrat o majorare de aproximativ 16%, nivelul salarial mediu a crescut cu aproximativ 50 de procente.

Bancile se tin bine

Evaluarea FMI arata ca sistemul financiar romanesc are o evolutie satisfacatoare. Sistemul bancar este "sanatos si robust", ceea ce indica faptul ca va rezista destul de bine la modificarile cursului de schimb, precizeaza documentul. Cu toate acestea, cresterea accentuata a creditului de consum impune o supraveghere mai stricta a finantarilor pe termen mediu si lung. Noile reglementari privind activitatea institutiilor financiare nebancare constituie un pas important in acest sens.

Privatizarile trebuie sa continue

De asemenea, Fondul a cerut continuarea proceselor de privatizare ale companiilor importante, cum ar fi CEC si Romgaz, imbunatatirea legislatiei muncii si combaterea coruptiei, precum si ajustarea preturilor la energie conform costurilor de oportunitate. Conducerea FMI a recomandat finalizarea cat mai rapida a unui cadru bugetar pe termen mediu, solicitand autoritatilor romane sa constituie mecanisme pentru alocarea eficienta a resurselor si pentru asigurarea unui grad ridicat de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana.

In privinta avansului economic pe anul 2006, Fondul anticipeaza o crestere de aproximativ 5,2 procente, cu 0,4 procente mai mica decat estimarile BA-CA. Premierul Tariceanu a declarat recent ca din cauza valurilor de inundatii tinta de crestere economica ar putea fi rectificata in sens negativ.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce salarii si beneficii primesc angajatii Lidl