Bugetul Sanatatii in 2013 va fi avizat de noul Parlament, discutiile recente indicand ca va fi aproximativ egal cu cel din 2012, finantarea din PIB pentru sistemul sanitar ramanand mult sub media UE, a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV.
"Din ce stiu, bugetul sistemului sanitar ramane cu o problema. Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finantarii din UE. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament", spus ministrul Sanatatii.

Intrebat daca in 2013 ar putea creste contributia pentru Sanatate, ministrul Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil, scrie Mediafax.

"Exista discutii generale pivind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie corecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7 la suta, cum era inainte. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca si pentru cresterea veniturilor medicilor ar exista o solutie in noua Lege a sanatatii, si anume cresterea independentei spitalelor.

"Se cauta solutii pentru banii medicilor. In noua lege, prin independenta spitalelor, ii pot plati dupa performanta. Dar in primul rand trebuie recunoastere clara, trebuie un consens social. Si alte tari au avut aceasta problema. Am avut recent o discutie in Iordania. Medicii plecau in tarile din Arabia Saudita si tarile din Golf. Solutia a fost ca, peste noapte, salariile medicilor cei mai vanati peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politica, sa se inteleaga ca noi avem monitorizarea FMI, sa fim foarte atenti. Deschidem recunoasterea automata a calificarilor din SUA, Canada, Israel. Sunt romani care vor de ani de zile sa revina", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Potrivit ministrului, pentru cresterea veniturilor medicilor ar mai fi o solutie, respectiv sa li se permita ca in spitalele publice sa consulte dupa program persoane private.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri