Presedintele Traian Basescu va insista vineri ca principal obiectiv la negocierea din sedinta Consiliului European pe bugetul 2014-2020, aflata in derulare, pentru decuplarea alocarilor pe coeziune de rata de absorbtie pe bugetul 2007-2013, au declarat, pentru Mediafax, surse europene.
Aceasta corelare apare mentionata in paragraful 45 din propunerea de alocare a bugetului european inaintata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, fiind considerata discriminatorie de catre partea romana deoarece singularizeaza Romania.

Paragraful 45 prevede alocarea unui plus de maxim 15% pe Politica de Coeziune pentru tarile care se afla la o rata de absorbtie de mai putin de 60% din media europeana, in prezent de 33%. Romania are o rata de absorbtie actuala de circa 9,7% pe coeziune si este singura tara UE careia i s-ar putea aplica aceasta plafonare pe fondurile de coeziune, pierderea fiind de aproximativ 5 miliarde fata de alocarea initiala din propunerea de buget a Comisiei.

Ramane de vazut care vor fi sansele realizarii acestui obiectiv in negocierea aflata in derulare, cel mai probabil paragraful 45 urmand sa ramana in vigoare, insa cu o alta formula de plafonare, au mentionat sursele.

Presedintele Basescu a insistat joi, in intrevederea cu Van Rompuy, si la reuniunea de lucru din cursul noptii pentru ca platile interne pe hectar sa creasca cu 50% pana in 2016 fata de nivelul actual, aflat la 117 euro la hectar arabil, de exemplu. In 2016 s-ar ajunge astfel la o subventie la hectar pentru fermierii romani de circa 183 de euro.

Totodata, Romania urmareste in negociere si mentinerea pe exercitiul 2014-2020 a unei cofinantari de 85% pe fondurile de coeziune, dar si o prelungire a exceptiei de 95% aplicata Romaniei in prezent. Un alt obiectiv al Romaniei este eligibilitatea TVA pentru o parte a proiectelor cu fonduri europene.

Realizarea cofinantarii de 85% fata de 75% cat a propus initial Van Rompuy si eligibilitatea TVA ar asigura o economie anuala la bugetul de stat de circa 2,3 miliarde de euro in perioada 2014-2020, au precizat sursele europene mentionate.

De asemenea, Romania vizeaza si alocarea de prefinantari de 7% fata de 2% cat a propus Van Rompuy initial, au mai mentionat sursele Mediafax.

Presedintele Consiliului European le-a prezentat joi noapte liderilor europeni o noua propunere fata de cea inaintata in urma cu o saptamana. In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de circa 970 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se insa sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate Politicii Agricole Comun si Politicii de Coeziune, a relatat AFP.

S-au acordat 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele mai sarace din UE.

Noua propunere Van Rompuy scade insa 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune in favoarea statelor cele mai sarace si Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reusise sa reduca 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei, reducerea fiind ameliorata pe noua propunere la circa 70 de miliarde.

Pe prima propunere PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori si interventiilor pe piete. Aceste reduceri au fost denuntate de catre francezi ca fiind inacceptabile, a precizat AFP.

Coeziunea pierdea la randul sau 29 de miliarde.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca nu crede in posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, pozitiile exprimate fiind prea indepartate, a relatat AFP.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri