Nivelul de trai in Romania a urcat de peste 20 de ori, intr-un secol si jumatate, avand in vedere ca produsul intern brut pe cap de locuitor in 1962, dupa unirea principatelor, era putin peste 500 dolari, iar in 2011 estimarile indica un nivel de 11.600 dolari, potrivit datelor centralizate de economistul Victor Axenciuc.
Datele sunt preluate din lucrarea ”Produsul Intern Brut al Romaniei 1862- 2000 Serii statistice seculare si argumente metodologice”, scrisa de Victor Axenciuc cu sprijinul INS si sustinerea BNR.

PIB pe cap de locuitor este exprimat in dolari americani la valoarea din anul 2000 si este ajustat la paritatea puterii de cumparare.

Dupa cum se observa pe grafic, in ultimul secol si jumatate, avansul PIB pe cap de locuitor, un indicator care arata cel mai bine evolutia nivelului de trai, a crescut de aproape 21 de ori, de la 564 dolari in 1862, la circa 11.600 dolari in 2011, potrivit estimarilor.

De-a lungul timpului, se remarca caderi ale nivelului de trai pe durata celor doua razboaie mondiale, odata cu preluarea puterii de catre comunisti si incepand cu 1987, pentru ca imediat dupa revolutia din '89 caderea sa se accentueze.

In prezent, nivelul de trai pare sa fie pe un trend ascendent, care a inceput in jurul anului 2000.

1. Voi ati simtit o crestere a nivelului de trai in ultimii ani?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri