Reprezentantii firmelor mici si mijlocii sustin ca masura care prevede plata TVA la incasarea facturilor va avea efecte pozitive pentru firme daca va fi implementata simplu si nebirocratic.
"Masura platii TVA la incasarea facturilor incepand cu data de 1.01.2013, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii este o masura importanta pentru IMM-uri, care insa trebuie operationalizata eficient, printr-o procedura simpla, nebirocratica, clara si accesibila microintreprinderilor, care in proportie de 90% au maxim doi salariati si resurse limitate de personal, financiare si de timp pentru implementarea masurii", se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), noteaza Mediafax.

In aceste sens, CNIPMMR saluta masura amanarii platii TVA pe o perioada de 90 de zile, avand in vedere efectele pozitive ale acestei masuri, printre altele imbunatatirea lichiditatilor (cash flow-ul) microintreprinderilor si intreprinderilor mici, care astfel vor putea amana plata TVA pana la incasarea facturilor, dar nu mai mult de 90 de zile de la data emiterii facturii.

"Totodata, masura va duce la cresterea capacitatii de redresare a IMM-urilor, aflate in situatii dificile datorate crizei actuale, confruntate cu o lipsa cronica de lichiditati, de plati intarziate in contractele de achizitie publica si in tranzactiile comerciale private. Va fi eliminat astfel un factor major de falimentare si de decapitalizare a agentilor economici, in special a IMM-urilor si va debloca resurse financiare semnificative de 24% din valoarea facturii platite in avans la buget, raportat la incasarea platilor, pe o perioada de 90 de zile, producand astfel efecte de antrenare a investitiilor suplimentare asupra productiei si ocuparii fortei de munca", adauga sursa citata.

In acelasi timp, in opinia reprezentantilor firmelor mici si mijlocii masura va stimula cresterea economica, va mentine si crea noi locuri de munca si, in acelasi timp, va creste vitezei de circulatie a banilor in economie.

"Plata TVA-ului la data emiterii facturilor (sistemul actual, n.r.) genereaza costuri suplimentare semnificative pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri si complica gestiunea financiara a acestora", se mai spune in comunicat.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanta, introducerea sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimarilor Guvernului, plata TVA la incasare, incepand cu 1 ianuarie 2013, va conduce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei.

Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Decizia a fost criticata de unele companii, analisti sau asociatii.

Reprezentantii Nexia Romania aratau de exemplu, in octombrie, ca plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme si inechitati fiscale, desi a fost gandita ca o masura care sa sprijine firmele, si nu reprezinta decat o amanare la plata, nu o facilitate pentru companii.

De asemenea, Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe solicita Guvernului abrogarea sistemului de TVA la incasare, apreciind ca modul de aplicare a noilor reglementari nu respecta principiile de neutralitate si nu aduce firmelor reduceri semnificative de costuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri