“Am asteptat ca liderul liberalilor (Crin Antonescu – n.r.) sa promoveze pana acum un plan de redresare economic, intrucat Partidul National Liberal (PNL) este dator electoratului cu o viziune proprie, insa acest lucru nu s-a intamplat si consider ca este o greseala avand in vedere ca mai sunt 10 zile pana la alegeri”, a declarat fostul premier Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Academica Romana si Fundatia Friedrich Ebert.
Tariceanu a prezentat in continuare cinci directii esentiale de care trebuie sa tina cont viitorul guvern si a subliniat faptul ca masurile de crestere economica sunt in genere liberale.

Prima dintre ele prevede “toleranta zero fata de evaziunea fiscala”, fostul premier precizand ca trebuie declarat “un razboi” impotriva economiei subterane si a cheltuielii proaste a banului public.

Tariceanu a spus ca a doua masura ia in calcul “reindustrializarea Romaniei”, prin alocarea de 0,5% din PIB anual pentru formarea de clustere si zone industriale mari, cum ar fi zona de IT de la Cluj.

“A treia propunere este in directia introducerii disciplinei fiscale, iar a patra masura prevede reducerea taxelor si impozitelor cu influenta asupra consumului, locurilor de munca si investitiilor”, a explicat Calin Popescu Tariceanu.

Aici, fostul premier propune reducerea TVA, de la 24% la 19%, dar se arata impotriva unei taxe pe valoarea adaugata diferentiata la anumite produse. El isi argumenteaza opinia prin faptul ca introducerea cotei reduse de TVA nu va avantaja consumatorul, ci mai degraba producatorii si comerciantii, deoarece marjele de profit vor creste.

“Stiu de la cine porneste aceasta propunere (de TVA diferentiat – n.r.), dar nu vreau sa comentez mai mult”, a mentionat Tariceanu.
Masura de reducere a TVA la 9% la alimente a fost adusa in atentia opiniei publice de catre presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care in prezent ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii. Potrivit Mediafax, acesta a aratat ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.

Presedintele onorific al PC si unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, Dan Voiculescu, are mai multe afaceri in domeniul alimentar. De exemplu, el detine firma Smart Food Solutions SRL, care activeaza in domeniul industriei alimentare si face parte din Grupul Industrial Grivco. Societatea a finalizat in 2010 o investitie intr-o fabrica ce detine o linie complet automatizata pentru paine toast.

La cateva ore dupa declaratia lui Calin Popescu Tariceanu, Voiculescu a publicat pe blogul personal cateva precizari cu privire la masura de TVA diferentiat la alimente.

“Domnul Tariceanu si-a exprimat astazi anumite rezerve referitoare la reducerea TVA pentru alimentele de baza. Este dreptul domniei sale. In majoritatea statelor europene TVA-ul la alimente este redus. Cateva exemple: Germania 7%, Cehia 5,7%, Marea Britanie zero. Daca unii nu inteleg sau nu sunt de acord cu aceasta abordare europeana, nu inseamna ca masura in sine nu ramane foarte necesara si pentru Romania”, a completat Dan Voiculescu.

Ultima propunere a lui Tariceanu pentru relansarea economica este „un contract social cu romanii”, care sa prevada zero la suta taieri de salarii si pensii in perioada urmatoare.

Fostul premier nu i-a uitat nici pe Emil Boc sau Traian Basescu. „Guvernul Boc a luat o serie de masuri stupide, iar cheltuielile publice nu au fost indreptate catre domenii clare. Basescu a girat aceste proiecte si ar fi bine sa nu ne dea lectii de economie”, a adaugat Tariceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri