Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei prin preluarea ELCEN de catre municipalitate, initiat de primarul Sorin Oprescu si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB)
Serviciul vizeaza producerea, transportul, distributia si furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica, relateaza Mediafax.

Memorandumul urmeaza sa fie avizat de ministrul Finantelor Publice si transmis Guvernului, pentru a fi supus aprobarii de catre premier.
Prin acest memorandum, este definita si stabilita "solutia pentru realizarea Serviciului public prin intermediul unui Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) integrat, prin preluarea controlului integral de catre Municipiul Bucuresti asupra ELCEN".

Documentul arata ca, in prezent, desi exista un SACET, acesta nu este integrat si nu apartine integral municipiului Bucuresti, fiind exploatat de doi operatori, respectiv ELCEN, care este operatorul celor cinci CET-uri, si RADET, operatorul retelelor de transport si de distributie a energiei termice.

Solicitarea municipalitatii este ca toate cele cinci CET-uri sa fie trecute in domeniul public al Capitalei, impreuna cu activele si pasivele aferente.

In prezent, consumatorii de energie termica din Capitala sunt reprezentanti de 10.010 asociatii de proprietari cu 8.660 de blocuri de locuinte si aproximativ 570.000 de apartamente, in care locuiesc aproximativ 1.300.000 de locuitori, dar si de peste 3.300 de institutii, agenti economici, sere etc.

Pentru toti consumatorii alimentati sunt inregistrate 25.581 puncte de consum contorizate.

In memorandumul aprobat de CGMB exista, ca solutie, realizarea serviciului public de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice prin intermediul unui SACET integrat, prin trecerea in domeniul public a municipiului Bucuresti a celor cinci CET-uri care asigura 90% din productia de energie termica, creandu-se totodata conditiile rezolvarii problemelor financiare existente intre ELCEN si RADET.

Potrivit documentului, odata cu realizarea serviciului public, se poate delega de catre municipalitate gestiunea acestui serviciu catre "un operator sau partener cu experienta profesionala si capabilitate financiara care sa realizeze investitii in SACET integrat", pentru cresterea calitatii acestui serviciu la un tarif suportabil pentru populatie.

In ceea ce priveste datoriile existente ale RADET la ELCEN, in momentul in care acest serviciu va reuni cele doua institutii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN catre RADET a dus la strangerea unor datorii, dar si a unor majorari de intarziere care, in 30 octombrie, erau in valoare 2.241.242.355,09 lei, din care 1.448.164.992,32 reprezentau datoria principala, iar 793.077.362,77 de lei reprezentau penalizari de intarziere.

Odata cu aprobarea memorandumului, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost imputernicit sa intreprinda demersurile necesare pentru indeplinerea obiectivului acestui document.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri