Intentia Executivului de a obliga populatia sa-si declare "zestrea" este vazuta de analisti si avocati ca fiind de natura sa legitimeze averile ilicite acumulate pana in momentul aparitiei actului normativ. In plus, sunt ridicate semne de intrebare legate de gestionarea declaratiilor zecilor de milioane de romani, in conditiile in care nu va fi nevoie de angajarea unui numar suplimentar de personal pentru procesarea datelor, dupa cum a declarat seful Guvernului. Reamintim ca numai pentru gestionarea sistemului de impozit pe venitul global statul cheltuia anual circa 35 milioane de euro, in conditiile in care numarul celor care depuneau declaratii era de circa 3,5 milioane de contribuabili.

Serbanescu: Legitimeaza furturile

"Ma deranjeaza ca aceasta introducere de declaratie generala are momentul zero acum, ceea ce inseamna ca legitimezi toate furturile", apreciaza analistul Ilie Serbanescu.

"Fata de populatia asta napastuita ar trebui sa se faca lumina: cine a furat, cat a furat, sa se ia banii inapoi. Apoi poti sa introduci 7.000 de tipuri de declaratii; altfel, totul e abureala", a adaugat Serbanescu.

Juristii apreciaza ca un act normativ care sa reglementeze declararea averilor de catre populatie va viza in mod normal perioada ulterioara aparitiei legii. In acelasi timp, pot fi prevazute si exceptii referitoare la perioada anterioara.

De exemplu, o exceptie de acest gen ar putea fi modul in care au fost dobandite bunurile a caror valoare depaseste o anumita suma.

In aceasta situatie insa, ei atrag atentia ca acest act normativ va fi aproape imposibil de pus in practica.

Pe de alta parte, ministrul finantelor, Ionut Popescu, precizeaza ca problema declaratiilor de avere obligatorii va fi supusa dezbaterii publice.

"Este o tema supusa dezbaterii publice, pentru a vedea cum este receptata si inteleasa.

O decizie va fi luata doar daca propunerea este receptata pozitiv", respectiv in functie de rezultatele studiilor care vor fi efectuate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri