Capital Partners vrea sa descopere companiile romanesti "penalizate" pe nedrept de investitori din cauza riscului de tara si a perceptiei negative despe economia locala, primul exemplu fiind Banca Transilvania, care are un discount de circa 400 milioane de euro.
"Ne-am gandit ca, daca tot scanam 300-400 de companii anual, sa atragem atentia ca la multe dintre acestea exista diferente mari de evaluare fata de companii similare din alte tari, precum Polonia sau Ungaria, ca urmare a riscului de tara si a perceptiei negative a investitorilor", a spus, pentru wall-street.ro, Doru Lionachescu, presedintele Capital Partners.

Astfel, Capital Partners a inceput un proiect de cercetare si analiza de performanta denumit „Campioni Locali”, prin care incearca sa identifice companiile romanesti excelente, dar penalizate nedrept la evaluare de catre investitori si analisti datorita exclusiv perceptiei de tara, a modului cum merg lucurile in Romania si neincrederii.

Totusi, Lionachescu precizeaza ca aceste analize nu sunt recomandari de investitii, iar valorile de evaluare sunt subiective, fiind rezultatul calculelor Capital Partners.

Banca Transilvania este o prima companie scoasa la iveala de analistii Capital Partners, discount-ul penalizator in acest caz fiind de aproape 400 milioane euro, iar diferenta aceasta imensa intre valoarea de piata, data de cotatia bursiera si valoarea intrinseca se datoreaza perceptiei de tara.

In acest context, analistii de la Capital Partners considera ca, odata ce mediile macroeconomic, bancar si mai ales cel politic vor ajunge la un nivel de predictibilitate, investitorii isi vor recastiga increderea in piata locala, ceea ce se va transpune intr-o crestere a multiplilor de evaluare.

Astfel, intr-un interval de 2-3 ani, Banca Transilvania ar trebui sa se tranzactioneze la un multiplu de 1,5-1,6 fata de valoarea contabila, adica undeva intre 869 si 927 milioane euro, de aici a rezultant acea subevaluare de 398 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri