Banii vor fi obtinuti prin emisiuni de obligatiuni pregatite de VMB Partners
Piata obligatiunilor municipale din Romania se afla in expansiune si va continua sa creasca, ne-a declarat Marius Raul Bostan, Senior Partner al VMB Partners. Piata romaneasca de obligatiuni municipale a fost inaugurata in 2001, primele emisiuni apartinand municipalitatilor Mangalia si Predeal. De atunci piata de profil a inregistrat o crestere constanta devenind model pentru celelalte tari din sud-estul Europei.
In acest moment valoarea totala a obligatiunilor emise in Romania depaseste cu mult nivelul unor tari precum Ungaria sau Bulgaria.

Nevoia de bani a municipalitatilor, randamentele situate peste nivelul dobanzilor bancare si siguranta plasamentelor vor determina o crestere constanta a pietei romanesti de profil. Potrivit lui Bostan compania VMB Partners pregateste pentru urmatorii ani emisiuni de obligatiuni pentru Timisoara (1.500 de miliarde lei), Targu Mures (520 miliarde lei), Hunedoara (600 miliarde lei) acestea fiind doar cele mai importante proiecte ale companiei de consultanta financiara.

Randamente superioare dobanzilor bancare la depozite

Randamentele obligatiunilor municipale sunt si vor ramane peste nivelul dobanzilor la depozite, ne-a declarat oficialul VMB. Dobanda aferenta obligatiunilor se calculeaza in functie de dobanzile interbancare anuntate de Banca Nationala la care se adauga o "prima de risc".

Un exemplu ar fi urmatorul: D= (BUBID3M+BUBOR3M/2)+2%. Formula de calcul este astfel realizata incat procentul adaugat sa determine o valoare finala mai mare decat dobanzile practicate de banci la depozite. Randamentele se incadreaza intre plasamentele efectuate pe piata monetara si investitiile pe piata de capital.

Plasamente sigure

Riscurile de neplata ale emisiunilor municipale de obligatiuni sunt destul de mici. Acest lucru se intampla, in primul rand datorita faptului ca emisiunea este garantata de administratiile publice cu totalitatea puterii fiscale. Altfel spus, garantia oferita de municipalitati consta in veniturile actuale si viitoare incasate din taxe si impozite locale.

Conform legii, municipalitatile nu se pot imprumuta cu mai mult de 20% din totalul veniturilor astfel ca notiunea de faliment nu are temei in cazul administratiilor locale. Majoritatea emisiunilor de obligatiuni sunt garantate conform unui Acord de Garantare, incheiat intre emitent si imprumutatori si sunt inregistrate in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare. Pe de alta parte exista un anumit grad de risc datorat evolutiei relativ imprevizibile a dobanzilor interbancare.

Iasiul ar putea primi rating Standard&Poor's

Deocamdata nu exista evaluari pentru prea multe orase din Romania, sau cel putin nu realizate de firme serioase, a afirmat Marius Bostan. Totusi, dupa Bucuresti al carui rating este situat de Standard&Poor's la BB+ (undeva la jumatatea grilei), agentia Mediafax anunta ca Iasiul ar putea beneficia si el de o astfel de evaluare.

Standard&Poors a propus Primariei Iasi sa realizeze un rating de risc financiar al municipalitatii, care ar putea fi al doilea oras din Romania evaluat de agentie. Oferta, venita din partea biroului din Frankfurt al Standard&Poor's, precizeaza ca partea financiara a realizarii studiului de rating poate fi discutata ulterior acceptului de principiu.

"Nu stim inca ce raspuns vom da. Desigur, un rating pozitiv ne-ar fi de mare ajutor in atragerea unor finantari, in obtinerea de imprumuturi si ar fi o unda verde pentru investitorii straini", a declarat, luni, directorul de comunicare al Primariei Iasi, Cosmin Coman.

Evaluarea ar dura sase saptamani si ar lua in calcul indicatori precum bugetul, veniturile, structura populatiei, somajul, rata impozitelor, dar si stabilitatea politica a orasului. Ratingurile Standard&Poor's merg pe o grila de la AAA, pentru cel mai mic risc, pana la CC minus, pentru zonele cu risc maxim din punct de vedere al investitiilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri