Promisiunile USL de atenuare a austeritatii vor fi greu de respectat daca se vrea un nou acord cu FMI, iar incertitudinea de pe scena politica se va mentine din cauza tensiunilor dintre Ponta si Basescu, chiar daca presedintele va fi nevoit sa il nominalzeze pe liderul PSD pentru functia de premier, potrivit Mediafax.
"Coalitia a facut o promisiune clara de atenuare a austeritatii. Cu toate acestea, vedem spatiu restrans pentru respectarea acestei promisiuni daca vor dori sa obtina un acord cu FMI. Ponta insusi a afirmat ca va fi important ca negocierile cu FMI sa se incheie cu succes, fiind cu siguranta constient de faptul ca altfel investitorii straini vor fi reticenti fata de activele romanesti. Romania nu are fundamente economice atat de solide precum Polonia sau Cehia pentru a atrage investitori pe termen lung. Are nevoie de sprijinul FMI", a declarat agentiei Mediafax Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare banca germana.

Rezultatul alegerilor de duminica a fost probabil cel mai bun posibil din perspectiva pietelor financiare, deoarece ofera certitudinea nominalizarii lui Ponta ca premier, noteaza analistul Commerzbank.

"Din moment ce Ponta este sustinut de o majoritate solida in Parlament, Basescu nu are de ales si este nevoit sa il nominalizeze. Cu toate acestea, situatia politica va ramane una incerta atat timp cat leadership-ul va ramane dezbinat din cauza tensiunilor dintre Ponta si Basescu. Certurile politice vor continua, in pofida majoritatii confortabile a aliantei lui Ponta. Nu as exclude ca Ponta sa incerce din nou sa il demita pe Basescu pentru ca partenerul sau de alianta, Crin Antonescu, sa-i poata lua locul mai devreme", explica Nguyen.

In continuare, investitorii straini vor urmari atent daca Guvernul va reusi sa incheie un nou acord de precautie cu FMI, esential pentru mentinerea increderii in activele romanesti.

"Atingerea acestui obiectiv ar putea fi pusa sub semnul intrebarii daca Guvernul va fi ocupat cu lupta cu presedintele Basescu. Daca se vor concentra pe demiterea acestuia in loc de multumirea creditorilor externi, situatia ar putea degenera rapid, investitorii ar putea retrage capital. Drept urmare s-ar putea acumula din nou presiuni de depreciere pe leu", avertizeaza analistul.

Astfel, punctele slabe pentru evolutia leului ar fi tensiunile dintre liderii politici, care ar putea pune in pericol un nou acord cu FMI, precum si perspectivele politice incerte, in viziunea analistului Commerzbank.

Punctele tari ale leului sunt revenirea economica solida preconizata pentru anul viitor, precum si atitunea neutra a BNR, in timp ce celelalte banci centrale din regiune se afla intr-o perioada de relaxare a politicii monetare.

USL a castigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor partiale publicate de Biroul Electoral Central dupa numararea voturilor de la 96% din sectiile de votare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in luna noiembrie, la inceputul unei intrevederi cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Premierul Victor Ponta a afirmat la scurt timp ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a spus ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile unei noi intelegeri, care va fi aprobata cel mai probabil in luna februarie.

Acordul preventiv aflat in derulare ar trebui sa se incheie in luna aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri