Inflatia s-a dublat in aprilie comparativ cu luna precedenta, ajungand la 0,42%, de doua ori mai mult decat 0,21% in martie.
Rata inflatiei in luna aprilie 2006 a fost de 0,42%, iar in primele trei luni ale anului rata medie lunara a inflatiei a atins nivelul de 0,5 %, fata de 0,9% in perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Principala contributie la cresterea preturilor in luna aprilie 2006 fata de luna precedenta (plus 0,4 la suta) au avut-o marfurile alimentare (au contribuit cu 0,18 puncte procentuale), urmate de grupa marfurilor nealimentare a caror contributie a fost de 0,17 puncte procentuale. Serviciile au avut o contributie negativa asupra ratei inflatiei pe total, de minus 0,2 puncte procentuale.

In aprilie 2006, fata de decembrie 2005, preturile au crescut cu 1,91 procente, iar fata de aprilie 2005 cu 6,92 procente.

Comparativ cu luna precedenta, in aprilie 2006 cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare, cu 0,45%. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,38%, in timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,42%. Raportat la aprilie 2005, serviciile s-au scumpit cu 9,6 procente, marfurile nealimentare cu 6,93% si cele alimentare cu 6,92 procente.

Cartofii si gazele naturale apasa pe inflatie

Potrivit datelor centralizate de INS, produsele alimentare care au inregistrat cea mai mare crestere au fost cartofii (+4,8%), fructele proaspete (+2,7%) si zaharul (+1,6%). Cresterea de 0,3% la grupa Carne, preparate din carne si conserve din carne a fost determinata de majorarea preturilor la carnea de oaie si miel, datorata Sarbatorilor de Paste si atenuata de scaderea preturilor la carnea de porc (-0,1%) si carnea de pasare (-0,5%). Produsele care au inregistrat reduceri de preturi au fost ouale, cu -13,7% si faina (-0,4 %).

Cresterea cu 0,4% a preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat in principal cresterii cu 3,5% la gaze naturale si cu 0,4% la tutun, tigari si incaltaminte din piele. In cadrul grupei marfurilor nealimentare a continuat scaderea preturilor la medicamente cu -1,1%.

In ceea ce priveste evolutia tarifelor la servicii, majorarea inregistrata de acestea a fost influentata in principal de cresterea tarifelor la: apa, canal, salubritate (3,0%), transport interurban - abonamente auto (1,6%), igiena si cosmetica (1,4%), confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (0,9%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (0,6%) si abonament radio, televiziune (0,5%). Aceste cresteri au fost estompate de scaderea tarifelor la telefon (-1,3%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri