La inceputul acestui an, o serie de economisti de renume prezenti la primul eveniment de business „Intalnirile Wall-Street.ro" avertizau ca 2012 va incepe cu un dus rece, anticipand o contractie economica pentru T1 si, din nefericire, perspectivele sumbre ale acestora nu s-au modificat pana la sfarsitul anului.
La mijlocul lui februarie, cand wall-street.ro lansa acest proiect denumit Intalnirile WS, inflatia se indrepta spre un minim istoric, atins pana la urma in mai 2012, rata anuala coborand atunci la 1,79%.

"Cel mai bun indicator al momentului este inflatia, dar cred ca este un fenomen conjunctural. In 2012, pe fondul unui an agricol mai slab, vedem inflatia la finele anului in jurul lui 4,2%. In 2013, ne asteptam si la majorari de preturi administrate, pe care nu le-am vazut in ultimii ani, alaturi de un an agricol mediocru, inflatia s-ar putea duce undeva la un nivel de 6%", spunea Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank.

Dupa ce minimul inflationist a fost atins in mai, preturile au inceput sa fie influentate de anul agricol slab, marcat de seceta. Astfel, prognoza ING a fost destul de aproape de realitate, avand in vedere ca inflatia anuala a ajuns la 4,56% in noiembrie.

Cresterea economica a fost mereu cu semnul intrebarii

Desi economistii avertizau inca de la inceputul anului ca ar trebui sa ne concentram pe obtinerea cresterii economice, guvernantii nu au facut prea multe in aceasta directie si, pentru ca dezastrul sa fie deplin, scena politica a fost zguduita si de o criza politica in vara, ca urmare a referendumului pentru suspendarea presedintelui.

"In conditiile in care previziunile optimiste arata o crestere de 1% in acest an, performanta este suboptima pentru o economie emergenta. In ciuda turbulentelor economice, ar trebui sa inregistram o crestere economica de cel putin 2%, avand in vedere ca avem la dispozitie fondurile europene si o datorie publica scazuta. Avem posibilitati de crestere, dar trebuie sa le folosim inteligent", sublinia Melania Hancila, economistul sef al Volksbank, la Intalnirile wall-street.ro.

De la prognozele optimiste de 1% la inceput de 2012, economistii si-au ajustat treptat asteptarile, pentru ca acum sa ajunga la un numitor comun: stagnarea.

In schimb, estimarile de crestere economica in jurul a 1% din PIB s-au mutat pentru 2013. Spre exemplu, banca austriaca Erste a explicat in ultima prognoza ca economia Romaniei va stagna in acest an din cauza intrarii zonei euro in recesiune, dar va reusi sa creasca cu 1,1% in 2013.

Economistul Adrian Mitroi spunea in februarie ca este esentiala cresterea economica, dar avem nevoie de doua leviere: unul operational si unul financiar.

"Cel financiar este clar – reducerea inflatiei, scaderea dobanzilor, finantare mai ieftina a corporatilor si a deficitului. Operational, cum sa faci sa obtii crestere economica? Joci in industria exportatoare, care va avea un an dificil, de unde sa aduci o crestere de productivitate care sa conduca la o scadere in continuare a inflatiei, care este cea mai buna modalitate de crestere a salariilor, a nivelului de trai", mentiona Mitroi.

Investitiile straine si-au continuat declinul in 2012

Dupa au remarcat economistii reuniti la Intalnirile wall-street.ro, investitiile straine directe (ISD) aratau cel mai prost dupa trei ani de criza (in februarie - n.r.) si din pacate arata si mai prost dupa 4 ani de criza.

Daca in 2011, ISD-urile scazusera la 1,9 miliarde euro, fata de un maxim de 9,6 miliarde euro in 2008, situatia arata chiar mai prost la sfarsitul acestui an si sunt sanse minime ca acestea sa depaseasca nivelul de anul trecut.

Potrivit celor mai recente date de la BNR, investitiile straine la zece luni au ajuns la 1,27 miliarde euro.

"O prioritate ar trebui sa fie inlocuirea lor (a investitiilor straine - n.r.). Nu avem nicio strategie pentru atragerea ISD-urilor. Turcia a batut 11,8 miliarde euro, e incredibil ce se intampla acolo. Noi avem un deficit de ISD-uri de la 9,6 miliarde euro in 2008 la 1,9 miliarde euro in 2011", constata Adrian Mitroi.

Din pacate, Romania nu are nicio strategie nationala in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, iar circul politic din acest an si balbaielile din sectorul fiscal nu fac decat sa descurajeze investitorii straini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri