Indicele Grupului de Economie Aplicata in ceea ce priveste increderea este in continuare in crestere, potrivit datelor centralizate de Buletinul Industrial al Grupului de Economie Aplicata.

Pentru trimestru II al anului, indicele GEA de incredere industriala se ridica la 7,7 puncte, de la minus 6 puncte, in primele trei luni ale anului, pe o scala de la minus 100 la 100 de puncte. in primul trimestru al anului, ritmul de crestere al productiei industriale prelucratoare a fost de doar 4,8 la suta, fata de 6,6 la suta, in acelasi interval al anului trecut.

Cercetarea pe care se bazeaza Buletinul Industrial emis de GEA a fost facuta inainte de aparitia speculatiilor referitoare la raportul de tara al Comisiei Europene.

Analiza GEA precizeaza ca volumul de comenzi inregistrate in productia industriala este in scadere. Specialistii pun aceasta crestere pe seama procesului de restructurare fortata din industrie, respectiv reducerea numarului de angajati, cresterea preturilor, apreciata pentru trimestrul al doilea la aproximativ trei procente, respectiv pe seama asteptarilor optimiste privind cresterea profitului in intervalul aprilie-iunie.

Cu toate acestea, ipoteza restructurarii este contrazisa partial de lipsa corelatiei statistice intre asteptarile privind cresterea productiei in trimestrul II si evolutia efectiva a productiei in trimestrul I, cat si de cresterea stocurilor, se mai arata in analiza GEA. Totodata, cresterea productiei ar putea avea la baza cresterea stocurilor, generata de faptul ca unii producatori asteapta cresteri de preturi dupa aderare.

Specialistii GEA mentioneaza ca valoarea pozitiva a indicelui din al doilea trimestru ar putea avea doar caracter sezonier. Pentru urmatoarele trimestre, prognoza GEA indica rate de crestere pozitive ale indicelui de incredere in productia industriala, aflate insa pe un trend descendent.